Jeszcze niespełna trzy tygodnie temu siedzieliśmy rodzinnie na progu naszego nowego domu i jedliśmy ten jesienny, nieskomplikowany deser. Zmęczeni, brudni od pyłu i głodni. Jabłka i gruszki przywiezione przez teścia z jego sadu spełniły swoją rolę idealnie. Wystarczyło po prostu pokroić je na kawałki, posypać kruszonką i zapiec. Łyżeczki oblizywaliśmy wszyscy.
Jako że hołduję prostym, nieskomplikowanym przepisom, ten przypadł mi do gustu szczególnie. Wersję elegantszą można zaserwować w towarzystwie sosu waniliowego – wtedy będzie raj!
A jak przygotować takie zapiekane owoce?
Składniki
2 jabłka pokrojone na cienkie plasterki
1-2 gruszki
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
50 g stopionego masła
Wykonanie
Małe żaroodporne naczynka smarujemy masłem. Wykładamy je plasterkami jabłek i gruszek. Posypujemy żurawiną (może być suszona), rodzynkami, orzechami włoskimi, laskowymi, sprawdzą się każde! Całość posypujemy cynamonem.
Na patelni lub w rondelku stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy składniki lub nawet rozcieramy palcami. Kruszonką posypujemy wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 35-40 min w opcji grzania góra-dół.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawneRenata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia.
To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
Leave a Reply