Wiosna w natarciu! A ja w ferworze wypieków na różne okoliczności: komunie, chrzty i urodziny. To własnie ten mały sernik stał się dla wielu pań inspiracją i zostałam wielokrotnie proszona o jego upieczenie w większej wersji. Jest lekki, bardzo kremowy, kilka delikatnych nut smakowych przewija się przez niego, ale w bardzo subtelny sposób. Żaden smak nie jest tym dominującym. Dlatego nazwałam go po prostu sernikiem wiosennym! Udekorowany pierwszymi kwiatami wiosny – bratkami i stokrotkami wygląda świeżo i smacznie!
Próbujcie przepis i niech taki wiosenny sernik zagości na Waszych stołach i talerzykach!
Składniki na formę 18cm
masa serowa
500 g twarogu półtłustego zmielonego
150 g serka ricotta
2 jajka
5-6 łyżek cukru pudru
ziarenka z 1/3 laski wanilii
sok i starta skórka z połowy cytryny
1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem)
spód
80 g ciasteczek czekoladowych
1 łyżka oliwy
4 łyżki mocnej kawy
wierzch
płatki (chipsy) kokosowe
bratki / stokrotki
Wykonanie
spód
Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić na piasek. Masę ciasteczkową przenieś do tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą i kawą. Całość uklep i wyłóż dokładnie dno formy. Tortownice umieść w lodówce.
masa
Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód.
Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze przez 40 min.
Sernik studź w uchylonym piekarniku. Chłodny udekoruj wiosennymi kwiatami i płatkami kokosowymi…lub całkiem dowolnie!
Smacznego!
Leave a Reply