Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie!
Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko je nakłuć w kilku miejscach. Wtedy polewa dostanie się także do wnętrza babki.
Składniki na 6 babek
125 g miękkiego masła
2 jajka
100 g cukru pudru
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
kilka orzechów włoskich drobno posiekanych
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju słonecznikowego
150ml soku jabłkowego
1 duże jabłko pokrojone na małe kawałki
cukier puder do posypania
Wykonanie
Masło ucieramy razem z jajkami i cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy wszystkie pachnące przyprawy, kakao, wrzucamy kawałki jabłka, posiekane orzechy. Miksujemy tylko przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Wlewamy olej i sok, przesiewamy mąkę. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Foremki natłuszczamy i przekładamy do nich masę. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Świąteczne babki pieczemy przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone wykładamy na ozdobna paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Słodkich Świąt!
Leave a Reply