Czy po ciężkim dniu w ciepły, wiosenny wieczór macie czasem ochotę na kieliszek czegoś pysznego? Ostatnie ciepłe dni sprawiły, że zatęskniłam za letnimi smakami – orzeźwiającymi, chłodzącymi.
Świeże truskawki w pobliskim zieleniaku zadziałały na moją wyobraźnię i kubki smakowe. Postanowiłam przygotować prosecco w owocowym wydaniu. Nie potrzeba nam wiele. Wystarczy kilka truskawek i limonka, a wiosenny koktajl na bazie wina powstanie w mgnieniu oka.
Polecam i zachęcam! Będzie pysznie!
Składniki na 4 porcje
10 truskawek pozbawionych szypułek + 6-8 łyżek prosecco
4 plastry limonki
dobre wino musujące (prosecco)
kilka truskawek do ozdoby
Wykonanie
Truskawki kroimy na kawałki, dodajemy kilka łyżek wina, całość blendujemy na mus, który od razu przekładamy do kieliszków. Mus zalewamy dobrze schłodzonym winem, kilka truskawek kroimy na małe kawałki, plastry limonki podobnie, wrzucamy do kieliszka, lekko mieszamy. I gotowe!
I to wszystko na chłodno! Ech gdzie to słońce? 🙂
Wyjdzie wkrótce! 🙂