Mocno sernikowo jest w moim Raju. Ale nie ma się co dziwić, w końcu to okres wielkanocny, a chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten, który właśnie oglądacie to sernik, który został upieczony na specjalne zamówienie, aby uczcił niezwykle ważną i “okrągłą” uroczystość. Postanowiłam podzielić się przepisem, gdyż sernik spotkał się z uznaniem i mogę go wciągnąć w swój sernikowy zestaw. Sam sernik jest mocno cytrynowy i niesłodki na rzecz ociekającego słodyczą wierzchu ciasta polanego obficie karmelem i posypanego podprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki
spód
80g herbatników petitków
2 łyżeczki kakao
4 łyżki stopionego masła
masa serowa
1 kg twarogu półtłustego
250 g twarogu tłustego
1,5 szklanki cukru pudru
3 jajka
1/2 budyniu waniliowego
ziarenka z 1/3 laski wanilii
2 łyżki śmietanki 36%
sok z 1 dużej cytryny
otarta skórcka z cytryny (ilośc według uznania)
wierzch
100-120 g orzeszków ziemnych niesolonych
garstka płatków migdałowych
masa krówkowa (użyłam masy z Gostynia)
1 łyżka śmietanki 36%
Wykonanie
- Herbatniki rozdrabniamy w blenderze razem z kakao. Mieszankę łączymy z roztopionym masłem i od razu wylepiamy nia dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce.
- Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier i miksujemy.
- W trakcie miksowania dodajemy po jajku, następnie ziarenka wanilii i sok z cytryny, skórkę z niej, śmietankę i na samym końcu budyń.
- Gotową masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w opcji góra-dół, bez termoobiegu, na środkowych widełkach piekarnika.
- Po 15 min zmniejszamy temperaturę do 155-160C i pieczemy sernik przez ok. 1h bez otwierania piekarnika.
- Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
- Wierzch sernika dekorujemy po całkowitym przestudzeniu ciasta.
- Masę krówkową podgrzewamy lekko ze śmietanką w małym rondelku, ciągle mieszając. Ciepłą wykładamy na wierzch sernika.
- Orzechy i płatki migdałowe wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy przez kilka minut.
- Prażone orzechy i płatki od razu wykładamy na polewę karmelową.
- Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
- Smacznego!
Leave a Reply