Waniliowe.
Z jabłkiem i kajmakiem.
Dla każdego.
Na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki: (na 10 sztuk)
40g świeżych drożdży
220g ciepłego mleka
500g mąki pszennej + 2 łyżki
cukier waniliowy
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
80g stopionego masła
2 jabłka
1/2 puszki kajmaku
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru+2 łyżki wody na lukier
Wykonanie: do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, łyżką mąki i połową porcji ciepłego mleka. Wymieszać, miseczkę przykryć ściereczką, odstawić na 15min w ciepłe miejsce.
Do głębszego naczynia lub misy przelać zaczyn, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste i ciągnące się, dodać 2 łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min.
Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami wody. Polać przestudzone bułeczki.
Smacznego!
Bardzo apetyczne! Porywam jedną do kawki 🙂
Pycha, jabłka i kajmak to super połączenie.
Nie ma to jak domowe drożdżówki, mmmm…. 🙂 Pyszne połączenie smaków!
Palce lizać:)
Narobiłaś mi smaka na takie bułeczki. Po powrocie do domu chętnie taki upiekę. Dawno drożdżowych u mnie nie było. A tu jeszcze takie pyszne nadzienie, mniam, mniam 🙂
Te bułki wyglądają wyśmienicie;)
Wspaniałe bułeczki, zjadłabym jedną do kubka herbaty 🙂
U'lala jakie słodkości! Jabłko i kajmak to wyjątkowo udane połączenie 🙂
Ja kiedyś robiłam z samymi jabłkami, ale dodatek kajmaku jest tutaj świetny, następnym razem muszę tak spróbować 😉
pysznie …. wpraszam się na taką bułę 🙂
Kradnę przepis:) na pewno zrobię na weekend, bo wyglądają bardzo apetycznie…
ściskam kochana 🙂
Pyszne bułeczki 🙂 Takich z kajmakiem nigdy nie robiłam, muszę nadrobić 🙂
Genialne 🙂 mają w sobie wszystko co lubię!
Jakie apetyczne!:-)
Amazing a lot of useful knowledge!