na słodko06.09.201566315
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem
Smacznego
czytaj przepis

Waniliowe.
Z jabłkiem i kajmakiem.
Dla każdego.
Na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki: (na 10 sztuk)
40g świeżych drożdży
220g ciepłego mleka
500g mąki pszennej + 2 łyżki
cukier waniliowy
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
80g stopionego masła 
2 jabłka
1/2 puszki kajmaku
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru+2 łyżki wody na lukier

Wykonanie: do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, łyżką mąki i połową porcji ciepłego mleka. Wymieszać, miseczkę przykryć ściereczką, odstawić na 15min w ciepłe miejsce. 
Do głębszego naczynia lub misy przelać zaczyn, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste i ciągnące się, dodać 2 łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min.
Pół szklanki cukru pudru utrzec na lukier z 2 łyżkami wody. Polać przestudzone bułeczki.
Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Premiera mojej drugiej książki “Niebo nad lasem”
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
na słodko
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym
Komentarze

15 responses to “Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem”

  1. Bardzo apetyczne! Porywam jedną do kawki 🙂

  2. Pycha, jabłka i kajmak to super połączenie.

  3. kuchcikOla says:

    Nie ma to jak domowe drożdżówki, mmmm…. 🙂 Pyszne połączenie smaków!

  4. Monika says:

    Palce lizać:)

  5. Narobiłaś mi smaka na takie bułeczki. Po powrocie do domu chętnie taki upiekę. Dawno drożdżowych u mnie nie było. A tu jeszcze takie pyszne nadzienie, mniam, mniam 🙂

  6. Te bułki wyglądają wyśmienicie;)

  7. Wspaniałe bułeczki, zjadłabym jedną do kubka herbaty 🙂

  8. Natalie says:

    U'lala jakie słodkości! Jabłko i kajmak to wyjątkowo udane połączenie 🙂

  9. Ja kiedyś robiłam z samymi jabłkami, ale dodatek kajmaku jest tutaj świetny, następnym razem muszę tak spróbować 😉

  10. Asia W says:

    pysznie …. wpraszam się na taką bułę 🙂

  11. Natalia K says:

    Kradnę przepis:) na pewno zrobię na weekend, bo wyglądają bardzo apetycznie…
    ściskam kochana 🙂

  12. Magda C. says:

    Pyszne bułeczki 🙂 Takich z kajmakiem nigdy nie robiłam, muszę nadrobić 🙂

  13. Elexis says:

    Genialne 🙂 mają w sobie wszystko co lubię!

  14. Anika says:

    Jakie apetyczne!:-)

  15. Sarah Alsop says:

    Amazing a lot of useful knowledge!

Leave a Reply to Krystyna Boner Cancel reply

Your email address will not be published.