Wiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu.
Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy.
A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce!
Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak.
Składniki: (na 3 porcje)
2 banany
1 awokado
400g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki soku z granatu
2 łyżeczki miodu płynnego
ziarenka granatu do dekoracji
Wykonanie: do blendera wrzucić pokrojone w plasterki banany i awokado, zalać
jogurtem. Zmiksować na gładką masę. Dodać sok z granatu i z cytryny,
dosłodzić wg uznania miodem. Zmiksować ponownie. Koktajl przełożyć do
szklaneczek, udekorować ziarenkami granatu. Schłodzić przed podaniem.
Koktajle mają to do siebie, że tworzy się je spontanicznie z tego co mamy pod ręką. A pora roku skłania do wykorzystania zdrowych, smacznych składników, żeby zmiksować je i wypić pyszny napój. Świetnie to wymieszałaś. Sama chętnie taki zrobię:)
No, no, wygląda na to, że muszę skoczyć do sklepu po awokado 🙂
Ja awokado często dodaje do koktajlu 🙂 koktajl pyszny 🙂
Uwielbiam koktajle z awokado i bananem, naprawdę jest pyszny:)
Pyszne – szczególnie na upał jaki dziś u mnie za oknem:)
Pyszne – szczególnie na upał jaki dziś u mnie za oknem:)
Świetny koktajl, wybuchowy 😉
Śliczny kolor wyszedł z tej kombinacji owoców:) Mniam:)
Piękny, taki lekki :>