na słodko30.04.20123227
Domowa Herbaciarnia
Smacznego
czytaj przepis

Uwielbiam herbatę! I tak uważam, że to mało powiedziane – ja ją wręcz ubóstwiam! Pod każdą postacią, czy to na zimno, czy na ciepło! Najbardziej gustuję w tych sypanych. Białe, zielone, żółte, czarne – wszystkie one mieszkają w mojej kuchennej szafce “herbaciarce”. Jednak moimi faworytkami są czarne herbatki, najlepiej odrobinę aromatyzowane!

Odwiedzanie herbaciarni, to dla mnie jak wejście do skarbca. Oglądam, wącham, zachwycam się ich aromatem! Od niedawna bawię się w mieszanie herbat i tworzenie oryginalnych połączeń smakowych. Daje mi to naprawdę wiele satysfakcji! Często swoje mieszanki ofiaruję znajomym czy przyjaciołom. Dopasowuję do ich usposobień i charakterów adekwatną nazwę i tak nazywam stworzona przez siebie herbatę. Taki mały podarunek zapewnia im wiele radości.

Ostatnio odkryłam nowe połączenie. Zwykłą herbatę rooibos zmieszałam z płatkami suszonego ananasa i z kwiatem pomarańczy. Od razu moje podniebienie zaakceptowało wspaniały i głęboki aromat, a oczy ucieszył przepiękny miodowo-bursztynowy kolor. Polecam spróbować!

Ta sama herbatka wyśmienicie smakuje także na zimno. Wystarczy dodać kilka plasterków cytryny,kostki lodu oraz kilka listków mięty i orzeźwiający napój gotowy!

MOJA RADA: Zazwyczaj herbatę rooibos zaparzam z imbryku łącząc ją z (połową lub z jedną łyżeczką w zależności od wielkości imbryka) yerba mate. Napój ma wtedy niesamowicie niepowtarzalny smak!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Moje książki na Dzień Matki
na słono
Tarta z pastą z awokado, ziół oraz figą i sokiem z granatów
na słodko
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
Komentarze

7 responses to “Domowa Herbaciarnia”

  1. ula says:

    Oj tak, również uwielbiam takie czary nad kotłem (no dobrze, puszką), ta ekscytacja w oczekiwaniu na składniki, w komponowaniu i w finalnej symfonii smaków :). Szkoda tylko,że można przy tym zbankrutować ;). Ja lubię latem głównie do mocnej, zielonej herbaty dodawać m.in.trawę cytrynową, żurawinę, suszone płatki słonecznika.

  2. Keep functioning ,terrific job!

  3. A person essentially help to make critically articles I might state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this particular post incredible. Fantastic process!

  4. Pretty portion of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing on your augment and even I fulfillment you get entry to constantly rapidly.

  5. I know this site provides quality based content and extra information, is there any other web page which provides these stuff in quality?

  6. As a Newbie, I am continuously exploring online for articles that can help me. Thank you

  7. Jacob Bower says:

    Keep on working, great job!

Leave a Reply to Sally Sutherland Cancel reply

Your email address will not be published.