serniki pieczone12.11.201269622
Sernik dyniowo-imbirowy
Smacznego
czytaj przepis
Imieninowo.
I jak miło! Tyle dobrych, ciepłych słów.
Białe kwiaty w białym wazonie i te drobne, piękne drobiazgi.
Jeszcze w sobotę słyszałam w słuchawce pytanie koleżanki: Upieczesz sernik?
Pewnie!
W drewnianym zieleniaku zamówiłam kawałek dyni.
Dlaczego nie sernik?
Tym razem dyniowo-imbirowy!
Podejrzany tu, a zmodyfikowany oczywiście przeze mnie.
Niesamowicie kremowy, lekki, oryginalny w smaku.
Po prostu pyszny!
Szukam książki z przepisami tylko na serniki.
Przekopuję internet, półki w księgarniach świecą pustkami z sernikową tematyką.
Słyszę: Sama napisz taką książkę…
Wszystko przede mną…

 

Składniki:

  • 750g twarogu
  • 250g serka mascarpone
  • 250g musu z dyni (ugotowanej, zmiksowanej i odcedzonej)
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 budyń o smaku toffi
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • 150g biszkoptów
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masy krówkowej + migdały (do dekoracji)

Wykonanie:
spód:
Biszkopty rozdrabniam, mieszam z cukrem, kakao, zarodkami i olejem. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłemtortownicy i podpiekam 10min. w 180C.

masa:
Twaróg miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, budyniem, kremówką. Dodaje po jednym jajku, następnie masę krówkową i pod sam koniec mus z dyni.
Masę przekładam na podpieczony spód i pieke w 170C przez 1h15min.

wierzch:
2 łyżki masy krówkowej podgrzewam z łyżką mleka, dekoruję wierzch wystudzonego sernika, posypuje uprażonymi płatkami migdałowymi

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik dla początkujących
serniki pieczone
Sernik waniliowy na kruchym kakaowym spodzie
inne
Premiera mojej drugiej książki “Niebo nad lasem”
Komentarze

22 responses to “Sernik dyniowo-imbirowy”

  1. Veronica says:

    Najlepszego kochana! Sernik pychota!

  2. Wszystkie najpiękniejszego! A sernik wygląda przepysznie, własnie myślałam nad dyniowym na weekend. 🙂

  3. dana181 says:

    Za świetne przepisy mianuję Twoj blo do Leibster Award.Pozdrawiam.
    http://kocurkowakuchniababuni2.blox.pl/2012/11/LEIBSTER-AWARD.html

  4. Magda says:

    Kochana, miałaś imieniny, w takim razie wszystkiego, co najlepsze! 🙂
    Sernik prezentuje się wyśmienicie! Skusiłabym się na kawałek .. 🙂

  5. Julia ♥ says:

    wszystkiego najlepszego z okazji imienin! 😉
    a sernik musi być pyszny… 🙂

  6. Ola says:

    wszystkiego najlepszego!
    a ja mam książkę o sernikach, wydawnictwo Poradnika Domowego, bardzo fajna sprawa:)
    życie & podróże
    gotowanie

  7. Wszystkiego najlepszego 🙂

    Nominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
    http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html

  8. Marzena says:

    Spóźnione życzenia imieninowe przyjmij proszę! A sernik jak zwykle pychotka:-)

  9. Kaś says:

    ach cudowny! u mnie też się szykuje jakiś dyniowy 🙂
    najlepszego!

  10. ula says:

    Spóźnione życzenia i serdeczności :). Sernik przepiękny a na książkę piszę się z dedykacją ;).

  11. Elexis says:

    Kochana to ode mnie spóźnione życzenia imieninowe! Ale u Ciebie pysznie! Zazdroszczę takiego ciacha:)

  12. Amber says:

    Reniu,
    ja też wpadam ze spóźnionymi życzeniami- spełnienia i szczęścia!
    Sernik idealny na taką okazję i porę roku.

  13. gin says:

    Wszystkiego najlepszego 🙂
    Sernik wyszedł Ci wspaniały 🙂

    Ja mam "Najlepsze serniki świata" – całkiem przyzwoita pozycja 🙂 A tak… To gazetki, bo są takie tematycznie wydawane 🙂

  14. Dziękuję wszystkim za życzenia i miłe słowa!

  15. Katerina says:

    Renatko ten pyszny sernik upiekłam … teraz czeeekaamm czekam aż wystygnie ale w domu pachnie tak że najchętniej wszyscy już by się do niego dobrali. Już w trakcie robienia tak mi pachniało że musiałam ciągle buzię wycierać bo się śliniłam he hehe. Mam tylko dwa pytania czym zastąpić esencję waniliową i zarodki pszenne następnym razem bo potrzebuję zrobić dla dziecka bezglutenowego?Czekam na odpowiedź i na mój kawałek sernika.dzięki za pyszny przepis pozdrawiam

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Katerino!
      Niezwykle mi miło, że wypróbowałaś mój przepis.
      Wiem, jak on pachnie, wiem 🙂
      Już spieszę z odpowiedzią na Twoje pytania.
      Wydaje mi się, że esencję można zastapić, jeśli chodzi o naturalny aromat, ziarenkami z 1/2 laski wanilii, zaś zarodków tak wprost zastapić się nie da, ale możesz wypróbować dodatek płatków kukurydzianych, takich, które przygotowuje sie dla dzieci. Z powodzeniem mogą sie sprawdzić lub po prostu zarodki pominąć w przepisie 🙂
      Będę ciekawa, czy sernik będzie Ci smakował, więc jeśli możesz, podziel się ze mną swoimi wrażeniami 😉
      Pozdrawiam i zapraszam! 🙂

  16. John Burgess says:

    Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  17. This is a topic that is near to my heart… Thank you! Where are your contact details though?

  18. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

  19. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do youu have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Leave a Reply to John Burgess Cancel reply

Your email address will not be published.