na słodko16.11.201243619
Szarlotka z hibiskusem i jagodą goji
Smacznego
czytaj przepis
W starym, drewnianym domu na wsi zawsze w spiżarni stał kosz pełen jabłek…
Staruszka zgrabnie obierała je małym nożykiem, spod którego cienkie tasiemki skórek spadały do kubełka…
W kuchni aż pachniało od cynamonu…
Stary, ciężki zegar wybijał godziny popołudnia…
Stare, pomarszczone dłonie zagniatały świeże, pachnące wanilią ciasto…
Drobinki mąki tańczyły w powietrzu strząśnięte niedbale ze stolnicy…
A zegar swoje…
I kiedy miejsca przy kuchennym stole zapełniały się domownikami, piecyk kończył swą pracę…
Słychać było śmiech, radosne opowiadania minionego dnia, otwarte okno zapraszało cudny zapach letniej pogody…
Cukier puder rozsypany drżącą dłonią, spore kawałki domowej szarlotki…
I choć staruszki nie ma już od siedemnastu lat, zapach jej najlepszego ciasta wciąż gdzieś we mnie żyje…
Nigdzie nie zapisała receptury, nigdy nie zdradziła przepisu, mówiąc, że wszystko robi “na oko”…
Dziś ja, jej prawnuczka robię szarlotkę…
Prostą, wspaniałą w smaku, z dodatkiem czegoś ode mnie…
Przepis na szarlotkę zaczerpnęłam z pięknego albumu kulinarnego White Plate “Słodkie” (szarlotka z malinami) i zrealizowałam z pewnymi moimi dodatkami w musie. 
Kandyzowany hibiskus i jagody goji. Bo dlaczego nie?

Składniki:
ciasto:
  • 300g mąki
  • 150g cukru pudru
  • 200g zimnego masła (dałam 150g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwa wanilią
mus z jabłek
  • 1kg jabłek (użyłam szarej renety)
  • 200g cukru (dałam 140g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • garść kandyzowanego hibiskusa
  • 1 łyżka jagód goji
Wykonanie:
mus z jabłek:
Jabłka obrać, pokroić, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować na małym ogniu, aż z jabłek powstanie mus. Dodać cynamon i imbir oraz namoczone wcześniej w wodzie jagody goji i hibiskus. Wystudzić.
ciasto:
Mąkę, cukier, masło, żółtka z wanilią zagnieść na  kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Ciastem (3/4 całości) wylepić formę do pieczenia.
Następnie wyłożyć mus z jabłek. Resztę ciasta pokruszyć na wierzch.

Piec w 200C przez 40min.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory
na słono
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką
na słodko
Keks
Komentarze

19 responses to “Szarlotka z hibiskusem i jagodą goji”

  1. Goa says:

    pysznie:)

  2. Elexis says:

    Ale u Ciebie słodkości!

  3. Ola says:

    piękna!
    a jak w ogóle oceniasz książkę?

    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    • Olu, książkę polecam! Może nie zachwyciła mnie tak w 100%, ale to pewnie dlatego, że miałam co do niej zbyt duże oczekiwania…Z części przepisów skorzystam na pewno. Pięknie wydana!

  4. Marzena says:

    Zaskoczenie co do składników, piękna i pyszna zapewne:-))

  5. Capacitier says:

    Ciekawy dobór dodatków 😉

  6. Ela.M says:

    Czy mogę zaprosić Cie do zabawy Liebster Blog>

  7. Lubie szarlotkę, to ciasto zawsze w moim domu znajduje amatorów 🙂

  8. Veronica says:

    Świetna interpretacja przepisu Liski. Do mnie właśnie dzisiaj przyszły jagody goji, a nad hibiskusem się zastanawiałam… może mamy tego samego dostawcę : 🙂

  9. Ala says:

    Uwielbiam takie historie jak ta opisana przez Ciebie 🙂 a ciasto wydaje sie byc przepyszne!

  10. Aga says:

    Cudowności!
    ja mam podobne w głowie obrazy, to niezwykłe, że wspomnienia zapachów babcinej kuchni tak się zapisują głęboko w nas, jak żadne inne. Też chcę być taką babcią kiedyś, której wspomnienie przenosić będzie wnuczęta w krainę wyidealizowanej, pachnącej, niczym niezaburzonej szczęśliwości…to piękne i wzruszające. Piekąc szarlotkę pozostawiasz po sobie niezmywalny ślad, to niewątpliwe 🙂

  11. Karmel says:

    piękne zdjęcia! Twoja szarlotka jest baaaardzo apetyczna:) pięknie tu u Ciebie!

  12. Pippa Allan says:

    There are a lot of Apps that are designed to help you lose those extra pounds. Article Source: a Nutrition Coach Liz Copeland shows people who find healthy eating difficult how to change their beliefs and behaviours around food so they can eat well, look good and feel great. A variety of antiparasitic drugs, such as medendazole, are used to treat these infections.

  13. I actually wanted to write down a message to be able to say thanks to you for these precious guides you are sharing here. My rather long internet investigation has at the end been rewarded with pleasant details to share with my family members. I would state that that many of us site visitors actually are unequivocally lucky to live in a fine network with very many awesome individuals with insightful strategies. I feel truly fortunate to have come across the web site and look forward to plenty of more pleasurable moments reading here. Thanks a lot once more for everything.

  14. I have recently started a blog, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  15. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

  16. Hannah King says:

    Heya outstanding blog! Does running a blog such aas this take a lot of work? I have no knowledge of programming hokwever I had been hoping too start my own blog in the near future. Anyhow, shouyld yyou have any recommendations or technikques for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I simply needed tto ask. Appreciate it!

Leave a Reply

Your email address will not be published.