Kiedy zobaczyłam, jak przyrządza je Donna Hay, pomyślałam: a co w tym niesamowitego?
Tylko ryż i grzyby…Wielkie coś!
Ale kiedy skuszona programem sama je przygotowałam, zrozumiałam, co w tym daniu jest niesamowicie pysznego.
Prostota jego wykonania, minimalizm składników oraz bogactwo zmieszanych ze sobą kilku smaków.
Nad wielką patelnią czułam się jak kuchenna wróżka, smakując, wąchając to wyśmienite danie.
Nieobecność natki, która wieńczy jadalne dzieło zastąpiła moja ukochana rucola, a parmezan delikatnie zaostrzył i dodał finezji całości.
Kremowe, aromatyczne, grzybowe danie.
Robione po raz pierwszy z pewnością jeszcze zagości na moim stole.
przepis Donny Hay
Składniki:
- 200g ryżu do risotto (arborio)
- 20g duszonych grzybów
- 50ml białego wina
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- tymianek (1 łyżeczka)
- tarty parmezan
- rucola
- masło/oliwa do smażenia
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w wodzie (moczyły się całą noc).
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i na dużej patelni zeszklić na maśle lub oliwie.
Grzyby odcedzić, powstałą wodę z grzybów zachować, przyda się do podlewania risotto.
Pokrojone grzyby dodać do cebuli, smażyć kilka minut.
Dodać ryż i podlać szklanką filtrowanej wody oraz połową wody po moczonych grzybach.
Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
Gdy ryż delikatnie zmięknie, dodać wino i resztę wywaru. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Gotować do miękkości.
Risotto podawać posypane tartym parmezanem i rucolą lub natką.
Pycha!
ryż i grzyby, to zawsze musi wyjść pyszne! 🙂
Ostatnio robiłam też po raz pierwszy risotto, ale z dynią i też byłam podobnego zdania:-) Wspaniałość smaku, prostota i na pewno do powtórzenia:-) Może następne będzie to Twoje:-)Pozdrawiam serdecznie:-)
Będzie mi bardzo miło!
Pyszności mniam mniam,risotto za mną chodzi od dawna ech .. A ostatnio miałam pizzę z podgrzybkami :))). Reniu, dasz się zaprosić do zabawy : http://kuchennesentymenty.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html ?
Risotto-niby prosta potrawa, a jednak ciężko ją wykonać, mi się zawsze rozgotowuje:)
życie & podróże
gotowanie
Już czuję te winno-grzybowe aromaty, choć spora nas dzieli odległość! Znowu żałuję, że nie mieszkasz obok…wówczas nie mogłabyś się ode mnie opędzić.:)
Nie opędzałabym się 😉
Byłabym szalenie natrętna we wszelkich okolicznościach kuchennych…
Wciąż się zgadzam 😉
Uwielbiam grzyby !!
Wspaniałe danie
oj jaki smaczny obiadek 🙂 pysznie …
Chyba wszystko co ma grzyby trafia w moje smaki:) Risotto nigdy nie robiłam, ale znam to uczucie kiedy stoję nad patelnią i wcielam się w rolę wróżki:) Muszę w końcu się przemóc i zrobić.
cudownie i aromatycznie u Ciebie:) dziękuję za odwiedziny i zostaję Twoim stałym czytelnikiem bo pięknie u Ciebie pachnie:) pozdrawiam Kinga
Jesteś tu zawsze mile widziana i karmiona słowem! 😉
niemal czuję jego wspaniały aromat… uwielbiam risotto!
Ten aromat roznosi się w całym domu! 😉
Risotto z grzybami raj dla podniebienia:)
Zrobiłam właśnie dzisiaj to risotto i jestem zachwycona! przepyszne. Dziękuję za przepis! 🙂
Bardzo mi miło, że smakowało!;)
Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!
Everything is very open with a clear description of the challenges. It was really informative. Your website is very helpful. Thank you for sharing!
I carry on listening to the news broadcast speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i get some?
Hello. fantastic job. I did not anticipate this. This is a great story. Thanks!