Wiosna powoli puka do kuchennego okna. Gdy je otwieram, słychać śpiew ptaków. Na blacie stygnie już świeżo upieczona tarta. Z tęsknoty za wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc?
Składniki
ciasto
1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka
100 g zimnego masła
2,5 łyżki cukru pudru
masa limonkowa
2 duże jajka
200 g śmietanki 36%
100 g cukru pudru
sok z 3 limonek + skórka otarta z połowy limonki
ziarenka z 1/3 laski wanilii
wierzch
cukier puder
Wykonanie
- Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.
- Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.
- Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
- Na podpieczoną tartę wylewamy masę limonkową. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika.
- Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.
- Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania.
- Smacznego!
Leave a Reply