na słodko03.03.20198920
Tarta limonkowa
Smacznego
czytaj przepis

Wiosna powoli puka do kuchennego okna. Gdy je otwieram, słychać śpiew ptaków. Na blacie stygnie już świeżo upieczona tarta. Z tęsknoty za wiosną upiekłam ją w wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc?

 

Składniki

ciasto

1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka

100 g zimnego masła

2,5 łyżki cukru pudru

masa limonkowa

2 duże jajka

200 g śmietanki 36%

100 g cukru pudru

sok z 3 limonek + skórka otarta z połowy limonki

ziarenka  z 1/3 laski wanilii

wierzch

cukier puder

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min.
  2. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach.
  3. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem.
  4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
  5. Na podpieczoną tartę wylewamy masę limonkową. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika.
  6. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika.
  7. Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania.
  8. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem
na słono
Wołowina po burgundzku
na słono
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.