Składniki:
150 g orzechów włoskich
100 g herbatników
1 kg twarogu półtłustego
250 g mascarpone
200 g śmietanki 22%
1 op budyniu krówkowego
160 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
90 g masła
1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
5 jajek
czekoladki mleczne do ozdoby
likier /sos karmelowy do ozdoby
perełki cukrowe do ozdoby
Wykonanie:
Orzechy i herbatniki zmiksować w blenderze. Kilka sztuk orzechów odłożyć
do ozdoby. Stopić masło, wymieszać z mieszanką orzechowo-ciasteczkową.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć folią aluminiową w taki sposób, aby
wystającymi kawałkami folii obłożyć tortownicę od zewnątrz. Przełożyć
mieszankę do tortownicy i wylepić dno oraz brzegi. Schłodzić w lodówce.
Zmielony dwukrotnie twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, dodawać po
jajku, następnie śmietankę, esencje i olejek. Na samym końcu wsypać
budyń oraz kieliszek likieru lub sosu karmelowego. Masę przelać na
schłodzony spód ciasteczkowo-orzechowy.
Piekarnik nagrzać do 180C. Najgłębsza blaszkę napełnić gorąca wodą i
umieścić na najniższej półce piekarnika. Na kratce nieco wyżej umieścić
sernik, pamiętając, aby tortownica była owinięta z zewnątrz folią
aluminiową.
Piec 60-70min w 160C.
Schłodzony wysmarować likierem lub sosem karmelowym. Ozdobić orzechami, cukrowymi perełkami i czekoladkami.
wygląda lepiej niż z nie jednej cukiernii! :-))
No wiesz…;)
ładnie ozdobiony!
Dzięki!
Reniu,
no proszę…
Kusisz tak ,że wyjęłam z lodówki krem karmelowy.
Boski sernik!
Na zdrowie, jedz!
dlaczego Ty mi to robisz?? po kolejnym zakręconym i głodnym dniu serwujesz mi ulubione smaki, po jakie trudno sięgnąć…echhhh…
miłego weekendu Reniu 🙂
Te smaki trzeba po prostu upiec, musowo! A przepis polecam!
p.s. przepis zapisuję u siebie w polecanych postach 😉
Piękna dekoracja, już nie wspomnę o rewelacyjnym połączeniu smaków:) Po prostu rewelacja:)
Orzech i krówka to jest to!
piękny! zapisuję i na pewno któregoś dnia zrobię, może dla Mamy w październiku…och cudny jest!
Mam nadzieję, że Mama będzie uraczona takim sernikiem;)Polecam!
Renia,te krówki mają moc przyciągania:-) A udekorowany jak z najlepszej cukierni:-))
Oj, mają, mają!
Ten sernik way gelada niesamowicie:-)
Koleżance też się podobał;)
Rewelacyjny ,piekny:)a przepis kradne do wyprobowania:)Pozdrawiam:)Aska
Wypróbuj koniecznie!
teraz będzie za mną chodził… sernik!
;))
z takim sernikiem jesienna chandra nie ma szans! 🙂
Żadnych!
jesteś prawdziwą królową słodkości!! cudownie sie prezentuje!
Miło mi niezmiernie;)
Ale ta Twoja koleżanka ma dobrze- też chciałabym dostać taki sernik 😉
Sernikowa alternatywa jest bardzo fajną alternatywą:) Ja myślałam, że nie poddam się jesiennej depresji, byłam bojowo nastawiona…ale czuję, że przegrywam;) Chyba muszę sobie sernik upiec, tylko bez orzechów – jestem uczulona:)
wygląda świetnie 🙂 przepis dodany do ulubionych 🙂
Bardzo się cieszę;)
Ten sernik wygląda niebiańsko!
Jak pięknie ozdobiony! 🙂
Piękny jest!
Genialny! 🙂
Nawet talerzyk po nim bym oblizała 🙂 kocham krówki!
Przepiękny – taki złoty, zazdroszczę Tobie stosunku do jesieni – u mnie jest znacznie mniej przychylny, co często manifestuję. Taki sernik myślę, że świetnie by złagodził to moje maruderstwo 🙂
Kiedyś nie doceniałam jesieni i też smęciłam zamiast cieszyć się cudnymi kolorami i chłodniejszym, ale przyjemnym powietrzem. A sernik? Ja polecam go na każdą porę roku, optymiście i marudzie!;)
Ridiculous story there. What happened after? Good luck!
wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you simply made a few days ago? Any positive?
Neo Tokyo offers fast-paced online gameplay, not unlike titles such as Call of Duty and Counter Strike. You ought to be ready to rapidly write and abandon locations and capitalize on adversaries who’re not as fast as you. Utilizing success of Point in time Life, virtual reality simulations have be given their own nowadays 5 years.
Great remarkable issues here. I am very happy to peer your article. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?