serniki pieczone28.11.201376334
Sernik waniliowy na kruchym kakaowym spodzie
Smacznego
czytaj przepis

Uwielbiam eksperymenty w zakresie pieczenia, ale zawsze absolutnie jestem wierna klasyce.
To sernik z mojego dzieciństwa, pieczony przez babcię i mamę. Pachnący skórką pomarańczową. Obowiązkowy jest tu półtłusty twaróg, zmielony dwukrotnie, aby delikatnie czuć było serowe grudki. Przy wypieku tego klasycznego sernika nie ma mowy o użyciu serka wiaderkowego. Co klasyczny przepis, to klasyczny przepis. Choć babcia z mamą ucierały go w makutrze, ja jednak zaufałam mikserowi.

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka śmietany 18%
  •  100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  •  spód
  •  150 g masła
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Spód: mąkę, jajko, cukier, kakao i śmietanę zagnieść z zimnym masłem na
kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folie i schłodzić w lodówce
przez 1h.
Po wyjęciu ciastem wylepić dno tortownicy (26cm) wyłożonej pergaminem.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie. W dużej misie
zmiksować masło z cukrem pudrem na puch. Dodawać po żółtku, białka
odłożyć do lodówki. Następnie po łyżce dodawać twaróg i miksować.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać śmietanę,skórkę,esencję pomarańczową oraz z laski
wanilii wydrążyć ziarenka. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie
połączyć z masą serową. Na sam koniec dodać kaszę mannę oraz namoczone
wcześniej rodzynki.
Masę przelać na kakaowy spód. Sernik piec w 160C przez 1,5h.
Sernik wychodzi bardzo wysoki.
Polecam!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny
na słodko
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym
zupy
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą
Komentarze

34 responses to “Sernik waniliowy na kruchym kakaowym spodzie”

  1. Magda says:

    Sernik idealny! Moja babcia robi podobny, na takim kakaowym spodzie 🙂

  2. sernik i to jeszcze na ciemnym spodzie…mmm…
    może został jakiś malutki okruszek? 😉

  3. Siostry says:

    Bede musiala wyprobowac ten przepis, brzmi fantastycznie. Pozdrawiamy.

  4. whiness says:

    Piękne, analogowe zdjęcia. Z klimatem i smakiem 🙂
    Takiemu sernikowi uległabym bez zastanowienia. 🙂

  5. Natalie says:

    Ale pycha ! Poproszę kawałek 🙂

  6. Karmel says:

    takie serniki są bardzo pyszne, nic nie trzeba dodawać, po prostu poezja:)

  7. Ola says:

    fajny i taki naprawdę wyrosnięty!!

  8. Dominika says:

    Ach, rozmarzyłam się patrząc na ten sernik!

  9. Anika says:

    dawno nie piekłam sernika. Ale narobiłaś mi smaka!:)

  10. Martha says:

    Podoba mi się prostota i pomysłowość tego ciasta! : )
    Świetny przepis!

  11. madlene17 says:

    To prawda, co klasyka to najlepsze. Najmilej wspominam wlaśnie te lekko grudkowate serniki, z własnego roboty twarogu.Ach, co to był za smak…:)

  12. toPestka! says:

    serniki to moje ulubione ciasta! zdecydowanie:)
    pozdrawiam! 🙂

  13. Cudo na talerzu 🙂 Uwielbiam 🙂

  14. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  15. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

  16. Joe Taylor says:

    Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

  17. Megan Rees says:

    Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  18. iwona says:

    Oj sernik moje marzenie, jak długo należy miksować jedno żółtko przed dodaniem kolejnego? Dziękuję

  19. iwona says:

    Oj sernik moje marzenie, jak długo należy miksować jedno żółtko przed dodaniem kolejnego? Dziękuję

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Niedługo. Jak zobaczy Pani,że masa wciągnęła jajko i ono połączyło sie z nią,można śmiało dodać następne! 🙂

      • Iwona says:

        Dodajemy tylko żółtka, a białka ubijamy na sztywno zgodnie z przepisem tak?

        • Renata Czelny - Kawa says:

          Dokładnie! W tym serniku tak – żółtka osobno, białaka osobno! Powodzenia!

  20. iwona says:

    Bardzo dziękuję, a łyżkę sera miksować w taki sam sposób jak żółtko do połączenia i kolejna łyżka sera?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak, dokładnie! Nawet można dodawać na raz po 2 łyżki sera. 🙂

      • Iwona says:

        Dziękuję za cierpliwość dla moich dokładnych pytań:) Jeszcze jedno;) Jak poleca Pani piec ten tradycyjny serniczek: zgodnie z przepisem 160 C czy może warto zaryzykować 200 C przez 10 min plus 150 C przez resztę czasu? Pozdrawiam serdecznie

        • Renata Czelny - Kawa says:

          To zależy od piekarnika. Jeżeli ma Pani piekarnik, który szybko piecze i w dużej temperaturze szybko przypieka, to proszę nie ryzykować.
          Może proszę zrobić tak: nagrzać piekarnik do 200C, zmniejszyć temp do 180C i wsadzić sernik. Piec w 180C przez 15 min, a następnie już do końca w 160-170C. I koniecznie studzić upieczony serniczek w uchylonym piekarniku – proszę go nie wyciągać zaraz po upieczeniu, bo mocno opadnie. Proszę też być świadomą, że ten na białkach ubijanych osobno także lekko osiądzie, nie bedzie równy, ale to jego właściwość 🙂 Smacznego życzę i w razie jakichkolwiek pytań, proszę śmiało pytać!

          • Iwona says:

            Dziękuje za szybką odpowiedź:) Wypróbuję w sposób wskazany w komentarzu, dam znać jak poszło:) Moja rodzinka uwielbia sernik z pianą z białek, zdaje sobie sprawę że on nieco opada, ale u mnie opadał dramatycznie, nie wiedziałam gdzie popełniam błąd, stad moje dociekania, teraz po korespondencji wiem, ze zbyt długo miksowałam każde żółtko, u mnie było to około 3 minuty, a teraz dzięki Pani wskazówkom wiem, ze tylko do wyraźnego wchłonięcia żółtka z masą maślaną i już kolejne, a nie tak długo jak ja, może tu moja wina, zobaczymy, będę próbowała, uwielbiam serniczki, choć często ze mną nie współpracują nie poddaje się:) Dziękuję i pozdrawiam:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.