Uwielbiam eksperymenty w zakresie pieczenia, ale zawsze absolutnie jestem wierna klasyce.
To sernik z mojego dzieciństwa, pieczony przez babcię i mamę. Pachnący skórką pomarańczową. Obowiązkowy jest tu półtłusty twaróg, zmielony dwukrotnie, aby delikatnie czuć było serowe grudki. Przy wypieku tego klasycznego sernika nie ma mowy o użyciu serka wiaderkowego. Co klasyczny przepis, to klasyczny przepis. Choć babcia z mamą ucierały go w makutrze, ja jednak zaufałam mikserowi.
Składniki:
Wykonanie:
Spód: mąkę, jajko, cukier, kakao i śmietanę zagnieść z zimnym masłem na
kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folie i schłodzić w lodówce
przez 1h.
Po wyjęciu ciastem wylepić dno tortownicy (26cm) wyłożonej pergaminem.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie. W dużej misie
zmiksować masło z cukrem pudrem na puch. Dodawać po żółtku, białka
odłożyć do lodówki. Następnie po łyżce dodawać twaróg i miksować.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać śmietanę,skórkę,esencję pomarańczową oraz z laski
wanilii wydrążyć ziarenka. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie
połączyć z masą serową. Na sam koniec dodać kaszę mannę oraz namoczone
wcześniej rodzynki.
Masę przelać na kakaowy spód. Sernik piec w 160C przez 1,5h.
Sernik wychodzi bardzo wysoki.
Polecam!
Sernik idealny! Moja babcia robi podobny, na takim kakaowym spodzie 🙂
sernik i to jeszcze na ciemnym spodzie…mmm…
może został jakiś malutki okruszek? 😉
Niestety, nie 😉
tak myślałam, znowu wszystko wszamali 😉
Bede musiala wyprobowac ten przepis, brzmi fantastycznie. Pozdrawiamy.
Ja również!:)
Piękne, analogowe zdjęcia. Z klimatem i smakiem 🙂
Takiemu sernikowi uległabym bez zastanowienia. 🙂
Oj tak, temu sernikowi nie można się oprzeć!
Ale pycha ! Poproszę kawałek 🙂
Proszę bardzo!;)
takie serniki są bardzo pyszne, nic nie trzeba dodawać, po prostu poezja:)
fajny i taki naprawdę wyrosnięty!!
Ach, rozmarzyłam się patrząc na ten sernik!
dawno nie piekłam sernika. Ale narobiłaś mi smaka!:)
:))
Podoba mi się prostota i pomysłowość tego ciasta! : )
Świetny przepis!
Dziękuję!
To prawda, co klasyka to najlepsze. Najmilej wspominam wlaśnie te lekko grudkowate serniki, z własnego roboty twarogu.Ach, co to był za smak…:)
serniki to moje ulubione ciasta! zdecydowanie:)
pozdrawiam! 🙂
Cudo na talerzu 🙂 Uwielbiam 🙂
I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers
The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!
Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.
Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol
Oj sernik moje marzenie, jak długo należy miksować jedno żółtko przed dodaniem kolejnego? Dziękuję
Oj sernik moje marzenie, jak długo należy miksować jedno żółtko przed dodaniem kolejnego? Dziękuję
Niedługo. Jak zobaczy Pani,że masa wciągnęła jajko i ono połączyło sie z nią,można śmiało dodać następne! 🙂
Dodajemy tylko żółtka, a białka ubijamy na sztywno zgodnie z przepisem tak?
Dokładnie! W tym serniku tak – żółtka osobno, białaka osobno! Powodzenia!
Bardzo dziękuję, a łyżkę sera miksować w taki sam sposób jak żółtko do połączenia i kolejna łyżka sera?
Tak, dokładnie! Nawet można dodawać na raz po 2 łyżki sera. 🙂
Dziękuję za cierpliwość dla moich dokładnych pytań:) Jeszcze jedno;) Jak poleca Pani piec ten tradycyjny serniczek: zgodnie z przepisem 160 C czy może warto zaryzykować 200 C przez 10 min plus 150 C przez resztę czasu? Pozdrawiam serdecznie
To zależy od piekarnika. Jeżeli ma Pani piekarnik, który szybko piecze i w dużej temperaturze szybko przypieka, to proszę nie ryzykować.
Może proszę zrobić tak: nagrzać piekarnik do 200C, zmniejszyć temp do 180C i wsadzić sernik. Piec w 180C przez 15 min, a następnie już do końca w 160-170C. I koniecznie studzić upieczony serniczek w uchylonym piekarniku – proszę go nie wyciągać zaraz po upieczeniu, bo mocno opadnie. Proszę też być świadomą, że ten na białkach ubijanych osobno także lekko osiądzie, nie bedzie równy, ale to jego właściwość 🙂 Smacznego życzę i w razie jakichkolwiek pytań, proszę śmiało pytać!
Dziękuje za szybką odpowiedź:) Wypróbuję w sposób wskazany w komentarzu, dam znać jak poszło:) Moja rodzinka uwielbia sernik z pianą z białek, zdaje sobie sprawę że on nieco opada, ale u mnie opadał dramatycznie, nie wiedziałam gdzie popełniam błąd, stad moje dociekania, teraz po korespondencji wiem, ze zbyt długo miksowałam każde żółtko, u mnie było to około 3 minuty, a teraz dzięki Pani wskazówkom wiem, ze tylko do wyraźnego wchłonięcia żółtka z masą maślaną i już kolejne, a nie tak długo jak ja, może tu moja wina, zobaczymy, będę próbowała, uwielbiam serniczki, choć często ze mną nie współpracują nie poddaje się:) Dziękuję i pozdrawiam:)