serniki pieczone28.11.201376334
Sernik waniliowy na kruchym kakaowym spodzie
Smacznego
czytaj przepis

Uwielbiam eksperymenty w zakresie pieczenia, ale zawsze absolutnie jestem wierna klasyce.
To sernik z mojego dzieciństwa, pieczony przez babcię i mamę. Pachnący skórką pomarańczową. Obowiązkowy jest tu półtłusty twaróg, zmielony dwukrotnie, aby delikatnie czuć było serowe grudki. Przy wypieku tego klasycznego sernika nie ma mowy o użyciu serka wiaderkowego. Co klasyczny przepis, to klasyczny przepis. Choć babcia z mamą ucierały go w makutrze, ja jednak zaufałam mikserowi.

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka śmietany 18%
  •  100 g rodzynek
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  •  spód
  •  150 g masła
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Spód: mąkę, jajko, cukier, kakao i śmietanę zagnieść z zimnym masłem na
kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folie i schłodzić w lodówce
przez 1h.
Po wyjęciu ciastem wylepić dno tortownicy (26cm) wyłożonej pergaminem.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie. W dużej misie
zmiksować masło z cukrem pudrem na puch. Dodawać po żółtku, białka
odłożyć do lodówki. Następnie po łyżce dodawać twaróg i miksować.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać śmietanę,skórkę,esencję pomarańczową oraz z laski
wanilii wydrążyć ziarenka. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie
połączyć z masą serową. Na sam koniec dodać kaszę mannę oraz namoczone
wcześniej rodzynki.
Masę przelać na kakaowy spód. Sernik piec w 160C przez 1,5h.
Sernik wychodzi bardzo wysoki.
Polecam!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
sałatki
Sałatka “taka moja”
na słono
Chili con carne
na słodko
Ciasteczka mocno czekoladowe
Komentarze

34 responses to “Sernik waniliowy na kruchym kakaowym spodzie”

  1. Magda says:

    Sernik idealny! Moja babcia robi podobny, na takim kakaowym spodzie 🙂

  2. sernik i to jeszcze na ciemnym spodzie…mmm…
    może został jakiś malutki okruszek? 😉

  3. Siostry says:

    Bede musiala wyprobowac ten przepis, brzmi fantastycznie. Pozdrawiamy.

  4. whiness says:

    Piękne, analogowe zdjęcia. Z klimatem i smakiem 🙂
    Takiemu sernikowi uległabym bez zastanowienia. 🙂

  5. Natalie says:

    Ale pycha ! Poproszę kawałek 🙂

  6. Karmel says:

    takie serniki są bardzo pyszne, nic nie trzeba dodawać, po prostu poezja:)

  7. Ola says:

    fajny i taki naprawdę wyrosnięty!!

  8. Dominika says:

    Ach, rozmarzyłam się patrząc na ten sernik!

  9. Anika says:

    dawno nie piekłam sernika. Ale narobiłaś mi smaka!:)

  10. Martha says:

    Podoba mi się prostota i pomysłowość tego ciasta! : )
    Świetny przepis!

  11. madlene17 says:

    To prawda, co klasyka to najlepsze. Najmilej wspominam wlaśnie te lekko grudkowate serniki, z własnego roboty twarogu.Ach, co to był za smak…:)

  12. toPestka! says:

    serniki to moje ulubione ciasta! zdecydowanie:)
    pozdrawiam! 🙂

  13. Cudo na talerzu 🙂 Uwielbiam 🙂

  14. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  15. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

  16. Joe Taylor says:

    Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

  17. Megan Rees says:

    Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  18. iwona says:

    Oj sernik moje marzenie, jak długo należy miksować jedno żółtko przed dodaniem kolejnego? Dziękuję

  19. iwona says:

    Oj sernik moje marzenie, jak długo należy miksować jedno żółtko przed dodaniem kolejnego? Dziękuję

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Niedługo. Jak zobaczy Pani,że masa wciągnęła jajko i ono połączyło sie z nią,można śmiało dodać następne! 🙂

      • Iwona says:

        Dodajemy tylko żółtka, a białka ubijamy na sztywno zgodnie z przepisem tak?

        • Renata Czelny - Kawa says:

          Dokładnie! W tym serniku tak – żółtka osobno, białaka osobno! Powodzenia!

  20. iwona says:

    Bardzo dziękuję, a łyżkę sera miksować w taki sam sposób jak żółtko do połączenia i kolejna łyżka sera?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Tak, dokładnie! Nawet można dodawać na raz po 2 łyżki sera. 🙂

      • Iwona says:

        Dziękuję za cierpliwość dla moich dokładnych pytań:) Jeszcze jedno;) Jak poleca Pani piec ten tradycyjny serniczek: zgodnie z przepisem 160 C czy może warto zaryzykować 200 C przez 10 min plus 150 C przez resztę czasu? Pozdrawiam serdecznie

        • Renata Czelny - Kawa says:

          To zależy od piekarnika. Jeżeli ma Pani piekarnik, który szybko piecze i w dużej temperaturze szybko przypieka, to proszę nie ryzykować.
          Może proszę zrobić tak: nagrzać piekarnik do 200C, zmniejszyć temp do 180C i wsadzić sernik. Piec w 180C przez 15 min, a następnie już do końca w 160-170C. I koniecznie studzić upieczony serniczek w uchylonym piekarniku – proszę go nie wyciągać zaraz po upieczeniu, bo mocno opadnie. Proszę też być świadomą, że ten na białkach ubijanych osobno także lekko osiądzie, nie bedzie równy, ale to jego właściwość 🙂 Smacznego życzę i w razie jakichkolwiek pytań, proszę śmiało pytać!

          • Iwona says:

            Dziękuje za szybką odpowiedź:) Wypróbuję w sposób wskazany w komentarzu, dam znać jak poszło:) Moja rodzinka uwielbia sernik z pianą z białek, zdaje sobie sprawę że on nieco opada, ale u mnie opadał dramatycznie, nie wiedziałam gdzie popełniam błąd, stad moje dociekania, teraz po korespondencji wiem, ze zbyt długo miksowałam każde żółtko, u mnie było to około 3 minuty, a teraz dzięki Pani wskazówkom wiem, ze tylko do wyraźnego wchłonięcia żółtka z masą maślaną i już kolejne, a nie tak długo jak ja, może tu moja wina, zobaczymy, będę próbowała, uwielbiam serniczki, choć często ze mną nie współpracują nie poddaje się:) Dziękuję i pozdrawiam:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.