na słodko01.01.201440414
Rolada kokosowa
Smacznego
czytaj przepis

Rok 2013 był dla mnie wspaniałym rokiem! Spełniło się bowiem wiele moich marzeń i nie bez znaczenia jest tu fakt, ze jeśli się czegoś bardzo pragnie, należy do tego dążyć! Muszę o tym zawsze pamiętać.
W tym pierwszym noworocznym poście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia.
W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym!

A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam!

Składniki:
biszkopt
5 jajek
100g mąki tortowej
150g cukru pudru
szczypta soli
masa
1/2l śmietany 18%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i
szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach
miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto
rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem
do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu
jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku i
zawijamy w folie aluminiową. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę moczymy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Gdy napęcznieje,
dolewamy wrzątek do ok. połowy szklanki i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę, cukier z ekstraktem miksujemy,na samym końcu powoli wlewamy
ciepłą żelatynę i dodajemy wiórka kokosowe. Schładzamy w lodówce.
Biszkopt rozwijamy i pozbawiamy folii, rozsmarowujemy delikatnie masę
kokosową i ponownie, bardzo delikatnie zwijamy w rulon i folię i
schładzamy w lodówce.
Tuz przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
/inspiracja magazyn kulinarny “Kuchnia”/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
“Cała przyjemność po mojej stronie” Natalii Sońskiej
na słono
Zakwas żytni na domowy chleb
kosmetyki naturalne
Kosmetyki naturalne ręcznie robione – masło shea do ciała mango z pomarańczą
Komentarze

14 responses to “Rolada kokosowa”

  1. Natalie says:

    Ten krem kusi ! Lubię kokosowe smaki 🙂

  2. Ola says:

    Renula-szczęśliwego Nowego Roku!
    dawno żadnej rolady nie robiłam, muszę wpisać na listę

  3. Karmel says:

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Pyszna rolada:)

  4. gin says:

    Cudna ta rolada, taka… Zimowa 🙂
    Najlepsze życzenia na nowy rok 🙂

  5. bielinka says:

    ta rolada jest cudowna, podejrzewam, że wprost rozpływała się w ustach 🙂 dobrego roku 2014! 🙂

  6. jak kokosowa to nie odmówię, pysznie wygląda

  7. Marta says:

    wygląda pysznie, nigdy nie robiłam takiej rolady, ale zawsze mi się wydawało, że to niemożliwe zwinąć tak biszkopt 🙂

  8. kuchcikOla says:

    kokos – tyle wystarczy, aby ciasto mi smakowało 🙂 a w formie rolady, to podwójna przyjemność w jedzeniu 🙂

Leave a Reply to bielinka Cancel reply

Your email address will not be published.