serniki pieczone08.02.201457124
Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie
Smacznego
czytaj przepis

To moja własna sernikowa kompozycja. Pomieszanie i poplątanie smaków, ale efekt bardzo smaczny.
Pokrojony na wielkim talerzu uświetniał niedawne spotkanie poświęcone wspomnieniom z lat dziecinnych. O zepsutym rowerze, o rozbitym kolanie, o zabawach “w dom”, o spalonych w piekarniku gołąbkach, o dziadku, którego już nie ma…

Składniki:
spód
100g herbatników
1 łyżka kakao
4 łyżki konfitury wiśniowej
50g masła
3 łyżeczki nalewki wiśniowej
masa
800g twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietanki 18%
150g masy advokatowej
5 jajek
50g rodzynek
skórka z pomarańczy
płatki migdałowe
cukier perlisty
Wykonanie:
SPÓD Herbatniki pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem, dodać kakao,
konfiturę i opcjonalnie nalewkę. Wymieszać całość i taką masę przełożyć
na dno tortownicy (26cm)wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA Twaróg zmiksować z cukrem, dodawać po jajku, następnie dodać masę o
smaku advokatowym i śmietanę. Zmiksować dokładnie. Na sam koniec zetrzeć
skórkę z pomarańczy i dodać namoczone wcześniej rodzynki. Masę
przekładamy do tortownicy, pieczemy w temp. 170C przez 1h15min. Studzimy
w uchylonym piekarniku.
Dekorujemy cukrem pudrem lub podgrzaną masą advokatową z kilkoma
łyżeczkami mleka(3-4)i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi lub
cukrem perlistym.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Creme brulee klasyczny
na słono
Chleb żytni “ulubiony” Hamelmana
na słodko
Sałatka “Majówka”
Komentarze

24 responses to “Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie”

  1. Asa_6niebo says:

    myślę, że był pyszny!

  2. wiesz co? to musi być pyszne, a Ty sama to zajadasz ;)))

  3. Amber says:

    Reniu,
    zajrzałam do Ciebie po nową dawkę niebiańskich pyszności.
    I widzę coś tak wspaniałego,że chce mi się zaraz biec po ser…

  4. Ola says:

    ciekawie to wszystko brzmi, zwłaszcza ten spód mnie zaintrygował:)

  5. klaudyna148 says:

    Sernik wspaniały, musi być pyszny 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

  6. Olka says:

    Bardzo jestem ciekawa tego poplątania i pomieszania smaków…. 🙂
    Przy okazji winna jestem wyjaśnienia ostatnio pozostawionego u Ciebie komentarza(…) jakaś dziwna
    ,, machina,, przeniosła mnie do roku 2012 i tam zostawiłam swój j ślad…a głowę bym dała że komentuję bieżący wpis….:((

  7. Powala z nóg, chętnie spróbowałbym takiej pyszności 🙂

  8. bielinka says:

    niesamowite połączenie, ale nie wątpię, że smaczne! 🙂

  9. gin says:

    Bosko musiał smakować 🙂

  10. Sosna says:

    Ale bogactwo, wspaniały i te migdały, hmm 🙂

  11. Marzena says:

    Oj Reniu, jak zwykle kusisz…:-)

  12. Karmel says:

    Kochana u Ciebie zawsze pyszne serniki! cudowny!

  13. Ale nie wiem jakiej to masy adwokatowej użyłaś? Jakaś gotowa czy sama robiłaś. Sernik wygląda obłędnie.

    • Alino, skorzystałam z gotowej masy, z serii tych, co są krówkowe, orzechowe lub czekoladowe firmy Bakalland.;)

  14. kuchcikOla says:

    Pomieszanie z poplątaniem, ale bardzo pyszne! 🙂 Sernik wygląda wspaniale 🙂

  15. This post gives clear idea in favor of the new people of blogging, that truly how to do blogging and site-building.

Leave a Reply

Your email address will not be published.