To moja własna sernikowa kompozycja. Pomieszanie i poplątanie smaków, ale efekt bardzo smaczny.
Pokrojony na wielkim talerzu uświetniał niedawne spotkanie poświęcone wspomnieniom z lat dziecinnych. O zepsutym rowerze, o rozbitym kolanie, o zabawach “w dom”, o spalonych w piekarniku gołąbkach, o dziadku, którego już nie ma…
Składniki:
spód
100g herbatników
1 łyżka kakao
4 łyżki konfitury wiśniowej
50g masła
3 łyżeczki nalewki wiśniowej
masa
800g twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietanki 18%
150g masy advokatowej
5 jajek
50g rodzynek
skórka z pomarańczy
płatki migdałowe
cukier perlisty
Wykonanie:
SPÓD Herbatniki pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem, dodać kakao,
konfiturę i opcjonalnie nalewkę. Wymieszać całość i taką masę przełożyć
na dno tortownicy (26cm)wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA Twaróg zmiksować z cukrem, dodawać po jajku, następnie dodać masę o
smaku advokatowym i śmietanę. Zmiksować dokładnie. Na sam koniec zetrzeć
skórkę z pomarańczy i dodać namoczone wcześniej rodzynki. Masę
przekładamy do tortownicy, pieczemy w temp. 170C przez 1h15min. Studzimy
w uchylonym piekarniku.
Dekorujemy cukrem pudrem lub podgrzaną masą advokatową z kilkoma
łyżeczkami mleka(3-4)i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi lub
cukrem perlistym.
myślę, że był pyszny!
wiesz co? to musi być pyszne, a Ty sama to zajadasz ;)))
Pewnie,że zajadam:)
Reniu,
zajrzałam do Ciebie po nową dawkę niebiańskich pyszności.
I widzę coś tak wspaniałego,że chce mi się zaraz biec po ser…
Amber,biegnij koniecznie. Sernik zawsze jest wart pieczenia!
ciekawie to wszystko brzmi, zwłaszcza ten spód mnie zaintrygował:)
Olu, jeśli chodzi o spod, to koniecznie z nalewką, bo z sam dżem nie nada wyrazistości:)
Sernik wspaniały, musi być pyszny 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Bardzo jestem ciekawa tego poplątania i pomieszania smaków…. 🙂
Przy okazji winna jestem wyjaśnienia ostatnio pozostawionego u Ciebie komentarza(…) jakaś dziwna
,, machina,, przeniosła mnie do roku 2012 i tam zostawiłam swój j ślad…a głowę bym dała że komentuję bieżący wpis….:((
Nic się nie dzieje:)
Powala z nóg, chętnie spróbowałbym takiej pyszności 🙂
Warto!
niesamowite połączenie, ale nie wątpię, że smaczne! 🙂
A tak!
Bosko musiał smakować 🙂
🙂
Ale bogactwo, wspaniały i te migdały, hmm 🙂
Trochę ubogaciłam, ale warto było!
Oj Reniu, jak zwykle kusisz…:-)
Kochana u Ciebie zawsze pyszne serniki! cudowny!
Ale nie wiem jakiej to masy adwokatowej użyłaś? Jakaś gotowa czy sama robiłaś. Sernik wygląda obłędnie.
Alino, skorzystałam z gotowej masy, z serii tych, co są krówkowe, orzechowe lub czekoladowe firmy Bakalland.;)
Pomieszanie z poplątaniem, ale bardzo pyszne! 🙂 Sernik wygląda wspaniale 🙂
This post gives clear idea in favor of the new people of blogging, that truly how to do blogging and site-building.