serniki pieczone08.02.201457124
Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie
Smacznego
czytaj przepis

To moja własna sernikowa kompozycja. Pomieszanie i poplątanie smaków, ale efekt bardzo smaczny.
Pokrojony na wielkim talerzu uświetniał niedawne spotkanie poświęcone wspomnieniom z lat dziecinnych. O zepsutym rowerze, o rozbitym kolanie, o zabawach “w dom”, o spalonych w piekarniku gołąbkach, o dziadku, którego już nie ma…

Składniki:
spód
100g herbatników
1 łyżka kakao
4 łyżki konfitury wiśniowej
50g masła
3 łyżeczki nalewki wiśniowej
masa
800g twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietanki 18%
150g masy advokatowej
5 jajek
50g rodzynek
skórka z pomarańczy
płatki migdałowe
cukier perlisty
Wykonanie:
SPÓD Herbatniki pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem, dodać kakao,
konfiturę i opcjonalnie nalewkę. Wymieszać całość i taką masę przełożyć
na dno tortownicy (26cm)wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA Twaróg zmiksować z cukrem, dodawać po jajku, następnie dodać masę o
smaku advokatowym i śmietanę. Zmiksować dokładnie. Na sam koniec zetrzeć
skórkę z pomarańczy i dodać namoczone wcześniej rodzynki. Masę
przekładamy do tortownicy, pieczemy w temp. 170C przez 1h15min. Studzimy
w uchylonym piekarniku.
Dekorujemy cukrem pudrem lub podgrzaną masą advokatową z kilkoma
łyżeczkami mleka(3-4)i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi lub
cukrem perlistym.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
na słodko
Creme brulee z nutką amaretto i o mojej drugiej książce
na słono
Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną
Komentarze

24 responses to “Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie”

  1. Asa_6niebo says:

    myślę, że był pyszny!

  2. wiesz co? to musi być pyszne, a Ty sama to zajadasz ;)))

  3. Amber says:

    Reniu,
    zajrzałam do Ciebie po nową dawkę niebiańskich pyszności.
    I widzę coś tak wspaniałego,że chce mi się zaraz biec po ser…

  4. Ola says:

    ciekawie to wszystko brzmi, zwłaszcza ten spód mnie zaintrygował:)

  5. klaudyna148 says:

    Sernik wspaniały, musi być pyszny 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

  6. Olka says:

    Bardzo jestem ciekawa tego poplątania i pomieszania smaków…. 🙂
    Przy okazji winna jestem wyjaśnienia ostatnio pozostawionego u Ciebie komentarza(…) jakaś dziwna
    ,, machina,, przeniosła mnie do roku 2012 i tam zostawiłam swój j ślad…a głowę bym dała że komentuję bieżący wpis….:((

  7. Powala z nóg, chętnie spróbowałbym takiej pyszności 🙂

  8. bielinka says:

    niesamowite połączenie, ale nie wątpię, że smaczne! 🙂

  9. gin says:

    Bosko musiał smakować 🙂

  10. Sosna says:

    Ale bogactwo, wspaniały i te migdały, hmm 🙂

  11. Marzena says:

    Oj Reniu, jak zwykle kusisz…:-)

  12. Karmel says:

    Kochana u Ciebie zawsze pyszne serniki! cudowny!

  13. Ale nie wiem jakiej to masy adwokatowej użyłaś? Jakaś gotowa czy sama robiłaś. Sernik wygląda obłędnie.

    • Alino, skorzystałam z gotowej masy, z serii tych, co są krówkowe, orzechowe lub czekoladowe firmy Bakalland.;)

  14. kuchcikOla says:

    Pomieszanie z poplątaniem, ale bardzo pyszne! 🙂 Sernik wygląda wspaniale 🙂

  15. This post gives clear idea in favor of the new people of blogging, that truly how to do blogging and site-building.

Leave a Reply

Your email address will not be published.