To efekt mojej obecnej lektury. Całkowicie pochłonęła mnie pozycja Frances Mayes “Pod słońcem Toskanii”, że wręcz poczułam proste, włoskie smaki płynące z kart książki. Jeden z przepisów spodobał mi się szczególnie. Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci, które “wydaje się początkiem i końcem włoskich deserów”. Można go zasmakować w wielu włoskich kawiarniach czy barach. To taki klasyk cukierniczy. Więc dlaczego nie upiec go też w polskiej, domowej kuchni?
Oto mój efekt. Przepis na ciasto wzbogaciłam nutą mango. Bo nie byłabym sobą…;)
/przepis z książki E.Mórawskiej “White Plate.Słodkie”/
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
70g cukru pudru
150g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka olejku o smaku mango
budyń
500ml mleka
skórka starta z 1 cytryny
3 żółtka
100g cukru pudru
50g mąki pszennej
wierzch
50-70g orzeszków piniowych
1 jajko do posmarowania wierzchu
cukier puder
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, cukier, sól i cukier. Dodać masło, jajko, żółtko, aromaty i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy i także schłodzić.
W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zestawić z ognia, wierzch przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch.
Budyń przełożyć na schłodzone ciasto, wyrównać, przykryć rozwałkowaną częścią ciasta, zlepić brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać orzeszkami piniowymi. Piec 50 minut w 180C. Podawać posypane cukrem pudrem.
Uwielbiam mango a w cieście to musi być poezja! 🙂
Tak, ciekawie wzbogaciło smak ciasta! 😉
Piękne w Twoim wykonaniu!
Uwielbiam to ciasto.
Fajnie wygląda ta warstwa budyniu pomiędzy ciastem. Ja teraz mam ochotę włożyć tam palucha i pobróbować tej budyniowej masy;-)
Wyszło Rewelacyjnie!:)
Ale to musi być pyszne!
Pięknie wygląda….. a dodatkiem mango mnie kupiłaś…. :))
Pyyyszota…!!!
No właśnie apropos olejku z mango: gdzie go kupujesz…? Rozglądałam się u siebie i nie znalazłam 🙁
Pozdrawiam!!
Olu, akurat ten olejek przywiozłam z hiszpańskich wojaży:)
Wygląda OBŁĘDNIE!! Cudne :))
właśnie teraz marzy mi się kawałeczek! nawet nie wiedziałam, że jest taki olejek
smak mango bardzo lubię 🙂
ale mnie zaczęło przysysać jak patrze na to ciasto 🙁
Wygląda na proste i jak zwykle wspaniałe w smaku 🙂
Wygląda megasmacznie!:)
Cudowne!! Bardzo oryginalna propozycja dla polskiego podniebienia, wnętrze jest nietypowe, ale jakże fascynujące!
When some one searches for his vital thing, so he/she wants to be available that in detail, so that thing is maintained over here.
I am constantly searching online for ideas that can assist me. Thank you!
my ugs very fashioneble highest rated radar detector
Hello! I simply wish to give you a big thumbs up for your great information you have got here on this post.I will be returning to your web site for more soon.
Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.
Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and wonderful design and style.