serniki na zimno29.04.201720471
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko
Smacznego
czytaj przepis

Mamo, czy mogę potem podkraść dekorację? To pytanie pada z ust mojego dziecka, gdy tylko zaczynam robić zdjęcia swoim cukierniczym tworom. Ta 3,5-letnia osóbka ma już swój wyrobiony guścik co do sernikowych stylizacji i to zazwyczaj od niej słyszę aprobatę lub krytykę co do swoich kulinarnych poczynań. Gdy padają pierwsze pstryknięcia, ona pojawia się obok i małym, zabawkowym aparacikiem kadruje po swojemu, cmokając śmiesznie z zadowolenia! Przesuń się, mamo, odrobinkę i niczego mi nie dotykaj!  Małym paluszkiem grozi mi ostrzegawczo. Parskam śmiechem, ale robię poważną minę stosownie do napomnienia. No! – mówi zadowolona – To teraz wyślę zdjęcie tacie sms’em, żeby szybko wrócił z pracy na deser!

 

Składniki

1 kg twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy)

1 kubeczek śmietanki 36%

skórka otarta z 1/2 cytryny

sok z 1/2 cytryny

6 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 łyżeczki żelatyny

1 galaretka cytrynowa

truskawki do dekoracji

paczka okrągłych biszkoptów

Wykonanie

  1. Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy.
  2. Do masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia sie składników.
  3. Żelatynę mieszamy w garnuszku z 2-3 łyżkami wody, podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Nie gotujemy! Studzimy żeatynę, cały czas mieszając. Chłodną żelatynę cieniutkim strumyczkiem wlewamy do masy serowej. Krótko miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Małą tortownicę (18-20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Wolne przestrzenie między nimi wypełniamy połamanymi częściami biszkoptów tak, aby całe dno zostało nimi przykryte.
  5. Na biszkopty delikatnie wykładamy za pomoca łyżki masę serową. Wyrównujemy wierzch i tortownicę umieszcamy w lodówce do stężenia.
  6. Galaretkę cytrynową przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. W ciepłe dni można przy jej przygotowaniu dodać nieco mniej wody. Galaretkę wlewamy do miseczki i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
  7. Stężałą, zimną galaretkę kroimy nożem na duże kawałki. Przekładamy je na wierzch sernika.
  8. Sernik dekorujemy owocami, np. połówkami truskawek lub innymi ulubionymi owocami.
  9. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
restauracje
Wypiekarnia – pracownia cukiernicza w Rzeszowie
serniki pieczone
Mini sernik jaglany o smaku cappuccino i Wine & Garden Hotel w Komborni
na słono
Łososiowe kąski
Komentarze

One response to “Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko”

  1. Kasia says:

    Cytrynowe smaki bardzo lubię, są takie… wesołe, poprawiające humor 🙂 Bardzo fajny jest ten przepis 🙂
    I jak dobrze mieć takiego pomocnika przy tworzeniu deseru, małe (dosłownie i w przenośni) wsparcie jest bezcenne :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.