na słono10.05.201470118
Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią
Smacznego
czytaj przepis

Znowu po mojemu. Bo do każdego przepisu dorzucę coś od siebie.
Wyraziste, pikantne danie, do którego dorzuciłam smaczną soczewicę oraz ukochaną cukinię. 
Mięso warto przygotować dzień wcześniej, aby było soczyste i dobrze “przeszło” przyprawami.

 

Składniki:
marynata do mięsa:
150ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz kolorowy
danie
400g filetu z indyka
tłuszcz do smażenia
1 puszka pomidorków
2 ząbki czosnku
1 średnia cukinia
150g soczewicy
1 marchewka
4 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka. Wymieszać delikatnie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu na rumiany kolor.
Do rondla z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię i przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
“Śniadanie w Warszawie” – Vincent Boulangerie & Patisserie w Warszawie
na słodko
Orzechowa strucla z rumem
na słono
Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką
Komentarze

18 responses to “Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią”

  1. wiesz co? to chyba smakowałoby mi 🙂 i to baaaaaaardzo 🙂

  2. W kuchni Uli says:

    pyszne to musi być! jestem właśnie po pływaniu i chętnie bym takie danko zjadła

  3. Z takimi składnikami ten indyk musi być niesamowity. Ta marynata nadaje smak całej potrawie. Super!

  4. Olka says:

    Aromat tego dania aż ,, czuję u siebie,, :)) a smak musi być powalający…. gdybym miała indyka pod ręką już bym zabrała się do pichcenia…:))
    Miłej niedzieli 🙂

  5. Marcela says:

    mmm…. kocham tikka masala.. zazwyczaj jem takiego kurczaka…. a Twój przepis- bajka!

  6. Ola says:

    musi być fajne, kuchnię indyjską próbowałam z raz czy 2 w życiu

  7. Karmel says:

    pycha! uwielbiam takie dania, mogłabym je jeść codziennie:))

  8. Uwielbiam różne smaczne dania.
    pozdrawiam milutko i życzę ciepłej,spokojnej niedzieli.

  9. Back Taste says:

    Szczerze mówiąc nie próbowałam wersji z soczewicą, jestem ciekawa smaku.

    Wygląda wyśmienicie:)

    Pozdrowienia!

  10. Ivka says:

    Ta ilość przypraw zapowiada wspaniałe danie!

  11. AZgotuj! says:

    kurcze ale pyszne a mnie lekarz zabronił pikantnych przypraw i jak tu żyć;)

  12. Sosna says:

    obiad wspaniały, ale ja i tak czekam z niecierpliwością na jakiś deser 😀

  13. codojedzenia says:

    Bardzo lubię hinduskie smaki! Kuchnia azjatycka jest tak aromatyczna, że przyprawia mnie o błogi zawrót głowy!

  14. Aska gotuje says:

    Moje smaki:) kumin ,kolendra uwielbiam to musi byc bardzo smaczne!Pozdrawiam

  15. Anika says:

    Super obiadek! I jaki aromatyczny!

  16. Marta says:

    świetny obiad!

  17. Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily, this web site is in fact fastidious and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.

  18. Megan Taylor says:

    Awesome web page you’ve gotten here.

Leave a Reply

Your email address will not be published.