Sycąca, gęsta, rozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam!
Składniki:
1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz
Wykonanie:
Na podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka,
seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w
180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z
bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy
warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do
smaku. Smacznego!
robiłam już zupę z dyni chyba za wszystkie sposoby, ale z papryką… jeszcze nie 🙂 człowiek uczy się całe życie!
w tym roku jeszcze nie robiłam, a olbrzymia dynia czeka już na swoje 5 minut:)
Mniam!
kremy dyniowe to moje ulubione jesienne obiady, a czasem też kolacje 🙂
najbardziej lubię z curry, ale kocham właściwie wszystkie
Twoją zupkę zjadłabym z przyjemnością!
polecam posypać krem już na talerzu prażonymi pestkami dyni, bajka po prostu 🙂
Fantastyczny kolor! Ciekawy dodatek papryki i imbiru! 🙂
Pyszne, pyszne są zupy dyniowe. Uwielbiam ich słodycz i kolor. Wszystko można z nimi wyczarować dodając ciekawe składniki, tak jak ty dodałaś paprykę. Pysznie 🙂
z dynią można czarować 🙂 I u Ciebie w przepisie się to potwierdza 🙂 super połączenie :)))
ja sobie ją wyobrażam delikatną:)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju dyniowe wariacje zupy. Pycha
jak apetycznie wygląda ta zupka i kolor jaki śliczny
Uwielbiam takie zupki:)
Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?
Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed! Very useful information specially the ultimate section I take care of such info a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thanks and best of luck.