serniki pieczone12.10.201450718
Sernik z ricotty z kardamonem i konfiturą gruszkowo-limonkową
Smacznego
czytaj przepis

Sernik w nowej odsłonie. Wymyśliłam go w sobotnie przedpołudnie i muszę stwierdzić, że już dawno sernik nie wyszedł mi tak lekki, zupełnie jak pianka czy ptasie mleczko. Z mocnym akcentem kardamonu i ciekawym smakiem konfitury gruszkowo-limonkowej z pieprzem.
I kolejny raz dodanego twarogu półtłustego nie mieliłam i nie żałuję. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

 

Składniki:
spód: 150g herbatników, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka kardamonu, 5 łyżek słodkiej herbaty, 5 łyżek konfitury (ja użyłam gruszkowo-limonkowej z pieprzem)
masa: 500g ricotty, 200g twarogu półtłustego (niemielonego), 3 jajka, 2/3 szkl cukru pudru, 2/3 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej, kilka kropel olejku pomarańczowego
Wykonanie:
spód: W rondelku rozgnieć herbatniki, dodaj kakao i kardamon, całość podlej
kilkoma łyżeczkami słodkiej herbaty. Wymieszaj do połączenia się
składników. Gotową masą herbatnikową wylep dno tortownicy (21cm)
wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę herbatnikową wyłóż konfiturę
masa: Ricottę przełóż do miski, pokrusz twaróg. Twarogu nie mielę, aby całość
nie była zbyt rzadka. Ricotta świetnie łączy się z grudkowatym
twarogiem. Wbijaj po jajku i miksuj. Dodaj cukier, esencję, olejek i na końcu budyń. Zmiksuj do połączenia się składników. Masę serową przełóż na spód z konfiturą. Piecz 1h w 170-180C.Po upieczeniu sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego przestygnięcia.Przestudzony sernik udekoruj dowolnie, np. zmielonymi pistacjami i migdałami.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
na słono
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain
zupy
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem
Komentarze

18 responses to “Sernik z ricotty z kardamonem i konfiturą gruszkowo-limonkową”

  1. Aska gotuje says:

    sernik cudny! czuje ten kardamon:)

  2. A to ciekawe z tym niemielonym serem. Spróbuję. Sernik wyszedł fantastycznie 🙂

  3. Kasia says:

    Ostatnio mam ciągoty w kierunku serników. Co za pyszny widok nam tu serwujesz :))

  4. Asia W says:

    przepysznie wygląda 🙂 kawałeczek zabieram z sobą :))

  5. Karmel says:

    chętnie bym spróbowała tego cudeńka! aż czuję ten zapach:)

  6. Ola says:

    fajnie wygląda, taki wilgotny no i zapach musiał być zachwycający!

  7. Marzena says:

    Ale super:-) Kardamon tak mi ostatnio smakuje więc tymm bardziej propozycja dla mnie:-)

  8. gin says:

    Mmm, wygląda bosko! A smakować musiał niezwykle 🙂

  9. Monika says:

    Szczególnie podoba mi się to niemielenie twarogu, ale całość na 6:))

  10. Sosna says:

    Ten sernik jest fantastyczny! 😀

  11. piękny kolor i jaki puszysty

  12. Mmmm. Ale wyczarowałaś sernik – wspaniały! : )

  13. Grace Dowd says:

    Thanks for every other informative site. The place else could I get that type of information written in such a perfect way? I have a challenge that I am just now running on, and I’ve been at the glance out for such information.

  14. James Slater says:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  15. Ian Quinn says:

    hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

  16. Luke Lee says:

    My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  17. So far and according to actual findings released in January 2013; metformin could be the only drug so far that really bypasses the ampk chain in liver to signal the liver directly to reduce/stop excess glucose release from liver. in my case I in fact watched that action on a cgms above a year and a half and could actually time the period from metformin ingestion to when liver reefs back around the excess glucose release.

  18. Ian Parr says:

    Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.