To przepis na coś słodkiego małym kosztem. Chlebek jabłkowy. Można go upiec w kokilkach, keksówce, dużej formie lub tak, jak ja, w małej foremce. Jednak eksperymentując w wielkością ciasta,trzeba pamiętać o pomniejszeniu lub zwiększeniu składników.
Bardzo wilgotny, smaczny, czekoladowy, szybki w przygotowaniu! Spróbujcie!
Składniki: /na klasyczną keksówkę/
4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut.
Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego i potrzepałam ziarenkami granatu.
ale piękny ten chlebek 🙂
Ho ho, bardzo efektownie i smakowicie się prezentuje ten chlebek :))
Na taki chlebek to ja się piszę. Smaczny i ładny 🙂
Te rodzynki namoczone w cydrze to jak wisienka na torcie 🙂
Pyyyycha! cóż wiecej pisać…. Pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł! Super:-)
fajny pomysł na dekorację z tymi ziarenkami granatu!
Mniam, wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Jak efektownie wyglądają te ziarenka z granatu.
What i do not realize is actually how you’re no longer really much more smartly-appreciated than you might be right now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably in relation to this topic, made me in my opinion consider it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be interested unless it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. At all times handle it up!