To bardzo proste, jesienne ciasto, które robi się naprawdę szybko, gdyż zarobionego ciasta nie trzeba schładzać. Od razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka. Ciasto jest cieniutkie, bardzo delikatne, więc zalecam ostrożność przy krojeniu. Na sam koniec chmurka cukru pudru i smaczny, pachnący cynamonem deser gotowy!
Składniki: 125g mąki pszennej, 125g masła,75g cukru pudru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 400g śliwek, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kakao, cukier puder
Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść szybko. Naczynie do tarty wylepić ciastem. Tym razem nie chłodziłam ciasta. Umyte, wypestkowane i przepołowione śliwki układać naciętą stroną do góry. Posypać cynamonem, brązowym cukrem, użyłam muscavado oraz starłam cocao sticks. Piec w 190C przez 30-40minut.Przestudzone posypać niewielką ilością cukru pudru.
Już czuję jak pachnie śliwkami, cynamonem…. mniam, mniam. Pyszności 🙂
Bo pachnie! 😉
Mniam, ale to wygląda pysznie.
Dziękuję! 😉
o rany, musi być aromatyczne!
Z przyprawami korzennymi – zawsze!
Składniki jak na zimowe ciasto, musiało pięknie pachnieć w domu podczas pieczenia 🙂
Długo pachniało! 😉
Takiej tarcie nie można się oprzeć 🙂
Nie można!
Przypomina mi ciasto z monachijskiej piekarni, które robiłam jak pracowałam na studiach na wakacje:-)
Czyli światowe ciacho 😉
Uwielbiam właśnie takie ciasta!! Proste, a jakże smaczne!!:) Narobiłaś mi nim smaka!!
Wypróbuj koniecznie!
Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!
Good way of explaining, and nice paragraph to take data about my presentation focus, which i am going to deliver in school.
I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers however this piece of writing is actually a pleasant post, keep it up.
The information mentioned within the write-up are a few of the best readily available