na słodko21.10.201476818
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem
Smacznego
czytaj przepis

To bardzo proste, jesienne ciasto, które robi się naprawdę szybko, gdyż zarobionego ciasta nie trzeba schładzać. Od razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka. Ciasto jest cieniutkie, bardzo delikatne, więc zalecam ostrożność przy krojeniu. Na sam koniec chmurka cukru pudru i smaczny, pachnący cynamonem deser gotowy!

Składniki: 125g mąki pszennej, 125g masła,75g cukru pudru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego, 400g śliwek, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kakao, cukier puder
Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść szybko. Naczynie do tarty wylepić ciastem. Tym razem nie chłodziłam ciasta. Umyte, wypestkowane i przepołowione śliwki układać naciętą stroną do góry. Posypać cynamonem, brązowym cukrem, użyłam muscavado oraz starłam cocao sticks. Piec w 190C przez 30-40minut.Przestudzone posypać niewielką ilością cukru pudru.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa rybna
zupy
Zupa jarzynowa wiosenna
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.5
Komentarze

18 responses to “Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem”

  1. Już czuję jak pachnie śliwkami, cynamonem…. mniam, mniam. Pyszności 🙂

  2. Mniam, ale to wygląda pysznie.

  3. Ola says:

    o rany, musi być aromatyczne!

  4. Kasia says:

    Składniki jak na zimowe ciasto, musiało pięknie pachnieć w domu podczas pieczenia 🙂

  5. gin says:

    Takiej tarcie nie można się oprzeć 🙂

  6. Marzena says:

    Przypomina mi ciasto z monachijskiej piekarni, które robiłam jak pracowałam na studiach na wakacje:-)

  7. Anika says:

    Uwielbiam właśnie takie ciasta!! Proste, a jakże smaczne!!:) Narobiłaś mi nim smaka!!

  8. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

  9. Owen Kerr says:

    Good way of explaining, and nice paragraph to take data about my presentation focus, which i am going to deliver in school.

  10. Liam Greene says:

    I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers however this piece of writing is actually a pleasant post, keep it up.

  11. Thomas Avery says:

    The information mentioned within the write-up are a few of the best readily available

Leave a Reply to Renata Czelny-Kawa Cancel reply

Your email address will not be published.