Składniki:
120g herbatników kakaowych
2 łyżeczki golden syrup / miodu
1 łyżka herbaty
150g serka mascarpone
3/4 szklanki musu z dyni (dynię pieczemy do miękkości i blendujemy)
1/2 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżki śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
2 batoniki Snickers (małe)
2 bezy
syrop karmelowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Herbatniki blendujemy na piasek, dodajemy golden syrup lub miód, herbatę, mieszamy i taką dość lepką mieszanką wylepiamy miseczki na tartaletki i umieszczamy w lodówce.
Przygotowujemy mus: serek mascarpone miksujemy ze śmietanką cukrem oraz musem dyniowym. Dodajemy wanilię, olejek pomarańczowy oraz chilli. Dodatek chilli sprawi, że deser będzie pikantny, ale także lekko słony. Mus wykładamy na czekoladowy spód i ponownie schładzamy. Przed podaniem wierzch dekorujemy pokrojonymi kawałkami Snickersa oraz pokruszonymi bezami. Całość można lekko polać sosem lub syropem karmelowym.
Renula, bardzo fajny pomysł:)
ps. pamiętam o obejrzeniu programu w dniu jutrzejszym:)
Och, to bardzo mi miło! 😉
Jakie ładne i pewnie smaczne. Ale tego zrobiłaś…. trochę 🙂 Może się jedną poczęstuję? Tak pysznie wygląda 🙂
wyglądają pysznie 🙂 a ja dzis mam chęć na coś słodkiego, więc….kradnę ze dwie ;)))
wyglądają tak pysznie, że od razu porwałabym jedną!
dynia nie jedno ma imię :)) przepis rewelacja 🙂 pozdrawiam
Jaka smakowita wariacja 🙂
Wyglądają po prostu znakomicie! 🙂
Świetny przepis!
oh! jak zwykle wykombinowałaś coś magicznego! PYCHA!
Po prostu ślinka cieknie! Ciekawe połączenie! Chętnie bym spróbowała! 🙂
Smakowita propozycja i bardzo ładna prezentacja 🙂
Tyle słodyczy, tyle szczęścia! 😀
Obłędne 🙂
niezłe połączenie !
dla mnie zaskakujące i kuszące dodatkowo 🙂
Bardzo ciekawe połączenie smaków;-)