Wiem, że na ten przepis czeka wiele osób. W prywatnych wiadomościach otrzymałam kilka próśb o recepturę na niego. Jedna z moich koleżanek już go upiekła i jak napisała “uświetniła nim spotkanie w większym gronie”. Bardzo się cieszę, a teraz dzielę się nim z Wami!
Ten wypiek był przygotowany specjalnie dla Pani Ewy Wachowicz jako prezent w podziękowaniu za zaproszenie do programu “Ewa gotuje”. Sernik “żył” jedynie kilka godzin po schłodzeniu. Tuż po nagraniu, gdy kamery zgasły, ekipa Pani Ewy “zaopiekowała się” nim do ostatniego okruszka. Pani Ewa mogła jedynie skosztować mały kawałek.
Z poniższego przepisu przygotowałam sernik w tortownicy 22cm oraz 3 mini serniczki na małe przyjęcie dla mojej córeczki.
Z powodu przesunięć w emisji odcinków “Ewa gotuje” prawdopodobnie odcinek z moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu.
Składniki:
spód: 1 paczka biszkoptów
1 łyzka wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego
1 łyżka mielonych migdałów
masa: 700g twarogu półtłustego mielonego
250g serka mascarpone
3 łyżki śmietanki kremówki
1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
3 jajka
2 żółtka,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
7 łyżek likieru kokosowego
wierzch: 4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
płatki migdałowe
wiórki kokosowe
Wykonanie:
spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami,
kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą
wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez
10minut w 180C
masa: twaróg zmiksować z mascarpone, dodać mleko skondensowane, dodawać
po jajku, potem żółtka, śmietankę, wanilię, sok z cytryny, likier, na
sam koniec przesiać mąkę.Jeśli masa jest rzadka ( to czasem zależy od
sera:)) można dodać łyżkę budyniu waniliowego w proszku. Masę przelać na
podpieczony spód. Piec w 180C przez 20minut, potem temp.zmniejszyć do
150C i piec jeszcze przez 50-60minut.
Pod koniec pieczenia, tak na
kwadrans przed końcem na wierzch sernika wylać śmietankę zmieszaną z
mlekiem kondensowanym (utworzy to pyszną wierzchnią warstwę) i podpiec
kwadrans. Uchylić piekarnik i przestudzić sernik. Udekorować wg uznania
płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
a jak tam z programem? kiedy będzie?
Olu, nie mam jeszcze oficjalnego potwierdzenia, ale prawdopodobnie za tydzień 😉 Dam Ci znać 😉
Też bym chciała taki prezent dostać…:-)
A już się martwiłam, co się stało i czemu Cię nie było w tv. Faktycznie pyszny ten sernik, dobrze mieć taki przepis 🙂
co tu dużo pisać 🙂 bajeczny 🙂
Ciekawy przepis ze smakiem kokosowym. Chętnie bym go spróbowała. Sam sernik też wygląda imponująco.
Program chętnie zobaczę 🙂
Już się nie mogę doczekać emisji 🙂
Ależ on wspaniały 🙂
Bardzo ciekawy przepis:-)
Wypiek wygląda świetnie, dlatego nie dziwię się że, zniknął w szybkim tempie, pozdrawiam 🙂
Sernik rewelacja. Składniki idealne jak na mój gust! :-). Program chetnie obejrzę!:-)
Pięknie to wszystko wypadło, jestem Tobą zachwycona! Jako sernikowa mistrzyni musiałaś na ekipie zrobić wrażenie swoim bezbłędnym wypiekiem, o innych walorach lubianych przez oko kamery nie wspominając 🙂 (wiem co mówię, wychowywałam się w telewizji). całuskuję!
Mniam serniczek, ja zawsze i wszędzie 🙂
I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?
Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help different customers like its helped me. Good job.
Hello, I check your blog like every week. Your writing style is awesome, keep doing what you’re doing!Also visit my web-site louis vuitton outlet australia
I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!
My brother recommended I would possibly like this blog. He was once entirely right. This publish actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thank you!