serniki pieczone14.11.2014220018
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz
Smacznego
czytaj przepis

Wiem, że na ten przepis czeka wiele osób. W prywatnych wiadomościach otrzymałam kilka próśb o recepturę na niego. Jedna z moich koleżanek już go upiekła i jak napisała “uświetniła nim spotkanie w większym gronie”. Bardzo się cieszę, a teraz dzielę się nim z Wami!
Ten wypiek był przygotowany specjalnie dla Pani Ewy Wachowicz jako prezent w podziękowaniu za zaproszenie do programu “Ewa gotuje”. Sernik “żył” jedynie kilka godzin po schłodzeniu. Tuż po nagraniu, gdy kamery zgasły, ekipa Pani Ewy “zaopiekowała się” nim do ostatniego okruszka. Pani Ewa mogła jedynie skosztować mały kawałek.
Z poniższego przepisu przygotowałam sernik w tortownicy 22cm oraz 3 mini serniczki na małe przyjęcie dla mojej córeczki.

Z powodu przesunięć w emisji odcinków “Ewa gotuje” prawdopodobnie odcinek z moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu.

 

 

 

 

 

Składniki:
spód: 1 paczka biszkoptów
 1 łyzka wiórków kokosowych
 4 łyżki likieru kokosowego
 1 łyżka mielonych migdałów
masa: 700g twarogu półtłustego mielonego
 250g serka mascarpone
3 łyżki śmietanki kremówki
 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
 3 jajka
 2 żółtka,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
sok z 1 cytryny
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
7 łyżek likieru kokosowego
wierzch: 4 łyżki śmietany 18%
 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
 płatki migdałowe
 wiórki kokosowe
Wykonanie: 
spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami,
kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą
wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez
10minut w 180C
masa: twaróg zmiksować z mascarpone, dodać mleko skondensowane, dodawać
po jajku, potem żółtka, śmietankę, wanilię, sok z cytryny, likier, na
sam koniec przesiać mąkę.Jeśli masa jest rzadka ( to czasem zależy od
sera:)) można dodać łyżkę budyniu waniliowego w proszku. Masę przelać na
podpieczony spód. Piec w 180C przez 20minut, potem temp.zmniejszyć do
150C i piec jeszcze przez 50-60minut.
Pod koniec pieczenia, tak na
kwadrans przed końcem na wierzch sernika wylać śmietankę zmieszaną z
mlekiem kondensowanym (utworzy to pyszną wierzchnią warstwę) i podpiec
kwadrans. Uchylić piekarnik i przestudzić sernik. Udekorować wg uznania
płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Letnie prosecco z musem z brzoskwiń i marakują oraz kilka słów o wyborze eleganckich kieliszków
na słodko
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny
inne
Zapowiedź mojej książki “Serniki słodkie i wytrawne”
Komentarze

18 responses to “Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz”

  1. Ola says:

    a jak tam z programem? kiedy będzie?

    • Olu, nie mam jeszcze oficjalnego potwierdzenia, ale prawdopodobnie za tydzień 😉 Dam Ci znać 😉

  2. Marzena says:

    Też bym chciała taki prezent dostać…:-)

  3. Kasia says:

    A już się martwiłam, co się stało i czemu Cię nie było w tv. Faktycznie pyszny ten sernik, dobrze mieć taki przepis 🙂

  4. Asia W says:

    co tu dużo pisać 🙂 bajeczny 🙂

  5. Ciekawy przepis ze smakiem kokosowym. Chętnie bym go spróbowała. Sam sernik też wygląda imponująco.
    Program chętnie zobaczę 🙂

  6. Madlene P says:

    Już się nie mogę doczekać emisji 🙂

  7. gin says:

    Ależ on wspaniały 🙂

  8. Bardzo ciekawy przepis:-)

  9. Wypiek wygląda świetnie, dlatego nie dziwię się że, zniknął w szybkim tempie, pozdrawiam 🙂

  10. Anika says:

    Sernik rewelacja. Składniki idealne jak na mój gust! :-). Program chetnie obejrzę!:-)

  11. Agata Koton says:

    Pięknie to wszystko wypadło, jestem Tobą zachwycona! Jako sernikowa mistrzyni musiałaś na ekipie zrobić wrażenie swoim bezbłędnym wypiekiem, o innych walorach lubianych przez oko kamery nie wspominając 🙂 (wiem co mówię, wychowywałam się w telewizji). całuskuję!

  12. Mniam serniczek, ja zawsze i wszędzie 🙂

  13. Wendy Nash says:

    I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

  14. Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help different customers like its helped me. Good job.

  15. Hello, I check your blog like every week. Your writing style is awesome, keep doing what you’re doing!Also visit my web-site louis vuitton outlet australia

  16. Claire Dyer says:

    I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  17. Liam Randall says:

    My brother recommended I would possibly like this blog. He was once entirely right. This publish actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thank you!

Leave a Reply to Urszula - Proste potrawy Cancel reply

Your email address will not be published.