serniki pieczone17.12.201485332
Sernik daktylowiec z nutą tropikalną i whisky
Smacznego
czytaj przepis

 

sernik-daktylowy-z-nuta-tropikalna dsc_1539 dsc_1549 dsc_1553

Ten mój autorski przepis na prezentowany sernik powstał pewnego zimnego, listopadowego dnia, kiedy to po zakupach siedziałyśmy z mamą w jednej z rzeszowskich kawiarni i zastanawiałyśmy się, co upieczemy na święta…To, że na naszym świątecznym stole pojawi się mój sernik, to pewne. Tylko jaki? Z pewnością jakiś świąteczny, bogaty w bakalie…Bakalie…bakalie…Bakalie! Ależ tak! Posłodzę go bakaliami! A najlepiej aromatyzowanymi w soku z pomarańczy.
Do domu mojej mamy wpadłam jak burza. W mojej głowie już kroił się pomysł na nowy smak sernika.
Rozebrałam z płaszczyka moją zaczerwienioną na buźce córuchnę, przekazałam babci pod chwilową opiekę, a sama na jednej nodze skoczyłam po potrzebne produkty. Wróciłam z pachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat za dwa dni miałam małą imprezę domową, więc akurat sernik zyska na smaku i goście zasmakują.
Kiedy buszowałam w cukierniczej szafce mojej mamy w poszukiwaniu kakao, natknęłam się na butelkę whisky. No proszę! Przyda się. Orzechowo-herbatnikowy spód mojego ciasta zalkoholizuję tym właśnie trunkiem. Nie do końca zdawałam sobie sprawę, jaki osiągnę efekt, ale na tym polega właśnie tworzenie przepisów i eksperymentowanie z nimi.
Opłacało się! 
Sernik smakuje pysznie i z powodzeniem może uświetnić świąteczny lub urodzinowy stół!

Mój przepis na sernik daktylowy został wyróżniony w świątecznym konkursie z delikatesami Intermarche.

 

dsc_1546

 

Składniki:
spód
60g orzechów włoskich
10g orzechów nerkowca
150g herbatników
6 łyżek whisky
1 łyżka oleju
na sernik
200g daktyli suszonych
1 pomarańcza
1 cytryna
70g rodzynek
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1kg twarogu półtłustego
5 jajek
1 łyżka kaszy manny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 marakuje
na polewę
2 łyżki masła
4 łyżeczki kakao
3 łyżeczki cukru pudru
50ml mleka
dodatkowo
orzechy, daktyle i zielony cukier do dekoracji
Wykonanie:
Daktyle moczyć przez noc w
wodzie z dodatkiem kilku kropel whiskey.
spód: herbatniki rozdrobnić
w blenderze razem z orzechami włoskimi, dodać olej i whiskey, wymieszać. Taką ciasteczkową
masą wylepić spód tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec
przez 10min w 180C.
masa: twaróg zmielić, przełożyć
do dużego naczynia, zmiksować, dodawać po jajku i miksować.Zetrzeć skórkę z
cytryny i pomarańczy, dodać do masy.  Daktyle
odsączyć z zalewy, rozdrobnić w blenderze razem z wyciśniętym sokiem z  pomarańczy. Przełożyć do masy serowej,
zmiksować. Dodać cukier z wanilią, cynamon, kaszę mannę, ziarenka i sok z
marakui i rodzynki (wcześniej namoczone). Delikatnie wymieszać masę. Przełożyć
na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, następnie 60-65minut w
160C. Studzić w otwartym piekarniku.
polewa:   w garnuszku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kakao.
Mieszać do powstania gładkiej polewy. Polewą udekorować sernik, dodać orzechy
włoskie, laskowe i nerkowca. Na sam koniec posypać zielonym cukrem.

Czy u Was też już coraz świąteczniej?
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owsianka kokosowo – śliwkowa
zupy
Zupa jarzynowa wiosenna
na słodko
Babeczki pomarańczowe z lukrem
Komentarze

32 responses to “Sernik daktylowiec z nutą tropikalną i whisky”

  1. Madlene P says:

    Wystrzałowy sernik i piękne dekoracje świąteczne 🙂

  2. prezentuje się obłędnie!!

  3. klaudyna148 says:

    Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie inne serniki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  4. Natalia K says:

    Kochana, ale jesteś kusicielką słodkosći:):):) Sernik wygląda REWELACYJNIE:):):)
    I te apetyczne zdjecia…MNIAM po prostu:)
    Piękna aranżacja okienna:) u Mnie już klimat świat na 100%:):):)
    uściski cieplutkie moja droga

    • Bardzo skromnie dekoruję mieszkanie w tym roku 😉 Nie umywa sie do Twoich klimatów 😉 Dziękuję za miłe słowa! 😉

  5. gin says:

    Naprawdę obłędny!

  6. Z pewnością jest pyszny, bo wygląda rewelacyjnie 🙂

  7. Po taki sernik wyciągam rękę z zamkniętymi oczami. Pysznie wygląda. Fantastyczny przepis i zasługuje na miano "sernika świątecznego" :))

  8. Marzena says:

    Ach Ty sernikowa pani:-) Jak zwykle doskonały:-)!

  9. Ola says:

    nasza królowa serników:)
    wygląda naprawdę świątecznie!

  10. Asia W says:

    sernik zachwycający 🙂 Cudne dekoracje 🙂

  11. Wygląda bardzoa apetycznie!!

  12. Olka says:

    Obłędnie wygląda!!! Gwiazda świątecznego stołu, bez wątpienia 🙂

  13. Anika says:

    Ciekawa propozycja!:-)

  14. AZgotuj! says:

    Dodatek alkoholu — TAK! Wspaniale pewnie smakuje:)

  15. Bardzo lubię serniki 😉
    Wspaniały przepis.
    Wesołych, wspaniałych Świąt ! 😉

  16. Ania says:

    Zasmakowałam niedawno w whisky 😉
    Myślę, że taki sernik mógłby posłużyć jako lek na dobry sen! 😀
    Wygląda przepięknie!!!
    Gratuluję Reniu! :*

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Aniu!
      Dobra whisky jest pyszna!
      Na dobry humor, na smak, na sen 🙂
      A sernik ciekawie podkręca 😉
      Uściski!

  17. I have been reading out a few of your articles and i can claim pretty clever stuff. I will definitely bookmark your website.

  18. Karen Wright says:

    Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  19. Hey! I just wish to give a huge thumbs up for the great data you have got right here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.