– O jakie to ładne! Co to? – zapytała moja mama, która weszła do pokoju akurat w momencie, kiedy ja kończyłam fotografowanie mojego deseru.
– Deser dla Ciebie! – odpowiedziałam z uśmiechem i już biegłam do kuchni po zapasową porcję dla siebie.
Przyniosłam kawę, widelczyk i przekrojoną marakuję do ozdobienia puszystego deseru. Usiadłyśmy w fotelach, moja pociecha sprawnie wgramoliła się na babcine kolana i z ciekawością patrzyła na talerzyk.
Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, delikatności i ostrożności wymaga jedynie wyjęcie go z kokilek.
A smak?
No przepyszny!
Składniki: (na 5 małych kokilek)
200ml mleka 3,2%
200ml śmietanki kremówki
60g brązowego cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
5szt marakui
skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie: żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku
umieścić śmietankę, mleko, cukier. Podgrzewać, stale mieszając. Po
zagotowaniu zdjąć z ognia. Żelatynę lekko podgrzać, aby dobrze się
rozpuściła, lekko przestudzić, następnie połączyć z śmietanką. Całość
wymieszać bardzo dokładnie, dodać olejek pomarańczowy i otartą skórkę
pomarańczową.
Deser przelać do foremek, odczekać, aż przestygnie i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Tuż przed podaniem foremki wkładamy na moment do gorącej wody, co ułatwi
nam przełożenie deseru na talerzyk. Marakuje przekrawamy, całą
zawartością owoców dekorujemy deser.
Smacznego!
Ale piękne zdjecia i bardzo apetyczna panna cotta:)
Piękny talerzyk i dzbanek:)
ściskam cieplutko kochana
Deser jak marzenie 🙂 pysznie wygląda 🙂
Pięknie u Ciebie. Tak wiosennie i radośnie… Panna cotta jest śliczna… na tym ładnym talerzyku… Piękne zdęcia 🙂
Nasza reakcja była taka sama "O jakie to ładne!". No i oczywiście proste i na pewno smaczne.
Deser idealny 😀
O mniam! Wygląda obłędnie 🙂
łał! ależ pyszności! uwielbiam panna cottę!
Faktycznie, wygląda ten deser bardzo interesująco i ogromnie chciałabym go spróbować :))
wygląda pysznie, też bym chętnie spróbowała:))
Bardzo smaczne połączenie, z przyjemnością bym zjadła.
Uwielbiam, a dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie. Będzie na tłusty czwartek zamiast pączków, których nie robię sama ponieważ nigdy mi nie wychodzą 🙁
Pięknie, pysznie i pomarańczowo 😉 i ten cukier! chcę taki!!! 🙂
świetny deser, jeden z moich ulubionych:) bardzo ładny talerzyk:)
Wyborna panna!
I pięknie zaprezentowana.
Pięknie sie przedstawia! 🙂
My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page for a second time.
Terrific article! That is the type off info thawt should be shared around the net. Shame on Google for now not positioning this put up higher! Come oon over and discuss with my site . Thank you =)
The sweetness of these blogging engines as well as CMS platforms can be lacking limitations in addition to easier manipulation that allows designers for you to put into practice abundant written content along with skin’ the web page such that together with almost no energy one could in no way notice exactly what it truly is doing your website beat many without having constraining written content and success.
There is so much to try to understand
Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you to continue your great work, have a nice holiday weekend!
You need to be a part of a contest for one of the highest quality blogs online. I most certainly will highly recommend this blog!