na słodko04.02.201555720
Panna cotta z pomarańczą i marakują
Smacznego
czytaj przepis

– O jakie to ładne! Co to? – zapytała moja mama, która weszła do pokoju akurat w momencie, kiedy ja kończyłam fotografowanie mojego deseru.
– Deser dla Ciebie! – odpowiedziałam z uśmiechem i już biegłam do kuchni po zapasową porcję dla siebie.
Przyniosłam kawę, widelczyk i przekrojoną marakuję do ozdobienia puszystego deseru. Usiadłyśmy w fotelach, moja pociecha sprawnie wgramoliła się na babcine kolana i z ciekawością patrzyła na talerzyk.

Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, delikatności i ostrożności wymaga jedynie wyjęcie go z kokilek.
A smak?
No przepyszny!

DSC_1579

 

DSC_1576

 Składniki: (na 5 małych kokilek)
200ml mleka 3,2%
200ml śmietanki kremówki
60g brązowego cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego
5szt marakui
skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie: żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku
umieścić śmietankę, mleko, cukier. Podgrzewać, stale mieszając. Po
zagotowaniu zdjąć z ognia. Żelatynę lekko podgrzać, aby dobrze się
rozpuściła, lekko przestudzić, następnie połączyć z śmietanką. Całość
wymieszać bardzo dokładnie, dodać olejek pomarańczowy i otartą skórkę
pomarańczową.
Deser przelać do foremek, odczekać, aż przestygnie i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Tuż przed podaniem foremki wkładamy na moment do gorącej wody, co ułatwi
nam przełożenie deseru na talerzyk. Marakuje przekrawamy, całą
zawartością owoców dekorujemy deser.
Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Szarlotka z hibiskusem i jagodą goji
na słono
Curry z kurczaka z kurkami i fasolką szparagową
kulinarne podróże
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny
Komentarze

20 responses to “Panna cotta z pomarańczą i marakują”

  1. Natalia K says:

    Ale piękne zdjecia i bardzo apetyczna panna cotta:)
    Piękny talerzyk i dzbanek:)
    ściskam cieplutko kochana

  2. Deser jak marzenie 🙂 pysznie wygląda 🙂

  3. Pięknie u Ciebie. Tak wiosennie i radośnie… Panna cotta jest śliczna… na tym ładnym talerzyku… Piękne zdęcia 🙂

  4. Nasza reakcja była taka sama "O jakie to ładne!". No i oczywiście proste i na pewno smaczne.
    Deser idealny 😀

  5. Natalie says:

    O mniam! Wygląda obłędnie 🙂

  6. Marcela says:

    łał! ależ pyszności! uwielbiam panna cottę!

  7. Kasia says:

    Faktycznie, wygląda ten deser bardzo interesująco i ogromnie chciałabym go spróbować :))

  8. Karmel says:

    wygląda pysznie, też bym chętnie spróbowała:))

  9. Agnieszka says:

    Bardzo smaczne połączenie, z przyjemnością bym zjadła.

  10. DżemDżus says:

    Uwielbiam, a dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie. Będzie na tłusty czwartek zamiast pączków, których nie robię sama ponieważ nigdy mi nie wychodzą 🙁

  11. Olka says:

    Pięknie, pysznie i pomarańczowo 😉 i ten cukier! chcę taki!!! 🙂

  12. Justyna Żak says:

    świetny deser, jeden z moich ulubionych:) bardzo ładny talerzyk:)

  13. Amber says:

    Wyborna panna!
    I pięknie zaprezentowana.

  14. Anika says:

    Pięknie sie przedstawia! 🙂

  15. My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page for a second time.

  16. Emma Gibson says:

    Terrific article! That is the type off info thawt should be shared around the net. Shame on Google for now not positioning this put up higher! Come oon over and discuss with my site . Thank you =)

  17. Sam Wallace says:

    The sweetness of these blogging engines as well as CMS platforms can be lacking limitations in addition to easier manipulation that allows designers for you to put into practice abundant written content along with skin’ the web page such that together with almost no energy one could in no way notice exactly what it truly is doing your website beat many without having constraining written content and success.

  18. Amanda Dyer says:

    There is so much to try to understand

  19. Thanks for a marvelous posting! I really enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you to continue your great work, have a nice holiday weekend!

  20. Sarah Jones says:

    You need to be a part of a contest for one of the highest quality blogs online. I most certainly will highly recommend this blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.