To przepyszne danie! Jego prostota wręcz urzeka. Kiedy pomyślałam, że przygotuję je na obiad, zaczęłam zastanawiać się, jaki dodatek do niego byłby najlepszy. Jednak w miarę mieszania i gotowania tej potrawy, dotarło do mnie, że nie potrzebuje ona żadnych dodatków. Sama w sobie jest wspaniała!
Jednak dla tych, którzy wolą “dobrze zjeść”, świetnie sprawdzi się jajko sadzone.
Polecam i zachęcam do przygotowania!
Składniki
350g grzybów leśnych
2 cebule
200g kaszy gryczanej
50g tartego parmezanu
sól, pieprz czarny
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka śmietany 18%
4 jajka przepiórcze
Wykonanie: Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą (ok.600ml)i odstawić na kilka
godzin. Po upływie tego czasu grzyby gotować do miękkości na małym
ogniu. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masło, podsmażyć
posiekane drobno cebule, dodać mąkę, zrumienić całość, mieszając. Na
patelnię dodać kilka łyżek wody z grzybów, zmieszać z zasmażką.
Przełożyć i rozprowadzić z grzybami tak, aby powstał sos. Gotować
chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko
solą i pieprzem.
Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę
przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty
parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych
wybić na patelnię i usmażyć jak jajka sadzone. Na talerz wyłożyć
kaszotto, polać sosem z grzybów, wyłożyć jajka sadzone, całość posypać
jeszcze tartym parmezanem lub natką pietruszki. Smacznego!
Bardzo zabawnie nazwane danie, a i skład zachęca, dobry sposób na kaszę 🙂
Zabawne i pyszne! 😉
Kaszotto musi być bardzo smaczne;)
Takie jest! 😉
Danie pyszne, ja tylko bez grzybków leśnych – pieczarki wybiorę 🙂
Co kto lubi! 😉 Przepis otwarty na modyfikacje! 😉
Ciekawe danie ale chyba nie do końca przypadłoby nam do gustu 🙂
Chociaż… jeśli dostaniemy na wynos to spróbujemy xD
Warto skosztować, a nóż-widelec posmakuje! 😉
pysznie wygląda 😛
Dziekuję, Kasiu!
kaszę bardzo lubię i to danie pewnie też by mi pasowało:)
Skoro lubisz kaszę, to takim kaszottem nie pogardziłabyś 😉
Ja bym zamieniła na jęczmienną;-) Ale pomysł na obiad świetny:-)
Zamieniaj na ulubioną i pałaszuj! 😉
Twoja propozycja bardzo mis się podoba, ale w tej chwili mogę tylko popatrzeć i żałować , że jestem chora, bo inaczej zjadłabym taką porcję 🙂
Krysiu, zatem zdrowia wiele dla Ciebie! Apetyt wróci 😉
fajny pomysł na wykorzystanie grzybowych przetworów z jesieni!
Szczerze polecam!
Uwielbiam Twoje przepisy kochana… przepysznie to wygląda:)
ściskam mocno i pozdrawiam
Bardzo mi miło, Natalko 😉
mniam! Świetny pomysl na obiad!
I taki ten obiad był 😉
Już nadchodzę, próbować będę z miłą chęcią 🙂
Próbuj śmiało!;)
Kaszę gryczaną to ja mogę jeść nawet z samym masłem,
ale bardzo często towarzyszy jej u mnie jajo sadzone.:)
Prawda? 😉 ja tez uwielbiam kaszowe potrawy!
Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.
Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.
Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great site.
now what i came to realize about this issue is completely having a new idea and must be explored like you did it here