na słono30.03.2016120013
Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem
Smacznego
czytaj przepis

Czary-mary, przegląd zamrażarki i jest curry!
Zamrożona późną jesienią dynia stała się głównym składnikiem tego dania.
Moje
zamiłowanie do potraw jednogarnkowych, które można odgrzewać, wzięło
górę i postanowiłam wyczarować coś aromatycznego, coś, w czym można by
zamoczyć kawałek chrupiącej bagietki i jeść, jeść, jeść…
Dynia, ciecierzyca, szpinak oraz pomidory sprawiły, że wyszła przepyszna, sycąca potrawa.
Polecam! Wypróbujcie, jeśli w Waszych mrożonych spiżarniach także znajduje się dynia.

 

 Składniki:
400-500g dyni
1 puszka pomidorów
1 mleczko kokosowe
1 opakowanie szpinaku
2 ząbki czosnku
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
250g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka kolendry
2 łyżeczki curry
Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni, pomidory razem z zalewą. Całość chwilę dusić, następnie dorzucić pomidorki koktajlowe i wlać całe mleczko kokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę.
Podawać z bagietką, kleksem śmietany lub posypane świeżą kolendrą.
Życzę smacznego!

 

/inspiracja KwestiaSmaku/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno
inne
Świat okiem dziecka, czyli recenzja książki Magdaleny Witkiewicz “Lilka i spółka” – wpis czytelniczy
serniki pieczone
Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy!
Komentarze

13 responses to “Curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem”

  1. Natalie says:

    Ostatnio za mną coś dyniowego chodzi, a to curry wygląda obłędnie 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Całkiem, całkiem smaczna ta Twoja kombinacja z przeglądu zapasów z kuchni. Ja też często robię remanent i kombinuję. Dyni dawno nie jadłam a Twój pomysł na dyniowe curry podoba mi się

  3. Piękne zdjęcia 😀

  4. Natalia K says:

    Jak zawsze przepysznie!!!
    cudnego, słonecznego weekendu kochana:)

  5. Kraina Sosny says:

    Ależ to musiało smakować 😀

  6. piecze sie says:

    zapewne byla pyszna, musze ja koniecznie przetestowac!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Polecam gorąco! 😉

  7. Małgorzata says:

    chyba jutro zrobię, bo to zdecydowanie moje smaki 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Polecam, bo u nas wylizywaliśmy rondel 🙂

  8. Jan Bell says:

    Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

  9. Sally Terry says:

    Howdy! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

  10. I’m no longer positive the place you’re getting your info, however great topic. I must spend some time finding out more or figuring out more. Thank you for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  11. Lucas Mills says:

    I’m curious to find out what blog platform you are utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

Leave a Reply

Your email address will not be published.