Ten torcik piekłam na koleżeńskie zamówienie. Uświetnił chrzciny maleńkiego Stasia.
Torcik miał być mały i lekki.
Wymyśliłam mu też delikatny smak z orzeźwiającą nutą owocową. Wykończenie zaś skromne, przypominające śnieżynkę.
Nie mogę napisać, czy mi smakował, bo ja jedynie próbowałam go w czasie etapów przygotowywania. I wtedy wszystko wydawało mi się smaczne, ale wiadomo, że tort zyskuje na smaku, gdy jest schłodzony, a poszczególne warstwy “przejdą” swoimi aromatami.
Gościom przypadł do gustu i jak się pojawił na stole, tak szybko z niego zniknął!
A to dla mnie największa radość!
Wykonanie:
biszkopt
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z
cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki
przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do
tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie
wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.
krem
Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy.
poncz
W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy z kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7.
Tort
Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować.
Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim
blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć krem, przykryć ostatnim
krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem.
Wygląda obłędnie 😀 Śliczna jest ta zielona posypka!
U nas nie dawno był torcik kokosowy przełamany smakiem jagód i jeżyn 🙂 PYCHA 😀
Dziękuję! Miło mi bardzo 😉
Zajrzę do Was na te jagody z jeżynami 😉
Śliczny, bardzo mi się ta dekoracja podoba 🙂
Bardzo mi miło 😉 Starałam się, aby dekoracja była delikatna i skromna 😉
Wygląda bosko i jestem pewna, że smakuje bosko :))) Co za połączenie smaków, rewelacja!
Tyle, co udało mi się spróbować, w pełni zadowalało moje podniebienie! 😉
Mmmmm to się nazywa kokosowa rozpusta! 🙂
Ano! 😉
Fantastycznie połączyłaś te smaki…. ummm, mniam. A do tego oprawiłaś w taką wspaniałą dekorację 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂
Bardzo się cieszę i dziękuję za słowa uznania 😉
Łaaał! Jakie połączenie smaków! SUper tort!
Miło mi bardzo 😉
ale go pięknie udekorowałaś-małe arcydzieło)
Bardzo dziękuję Ci za pochwałę! 😉
Uwielbiam takie torciki:) Jest pięknie udekorowany, z klasą i elegancko:) I wcale nie dziwi mnie fakt, że gościom smakował:)
pięknego weekendu kochana
Dziękuję za taki komplement!
Również życzę wypoczynku! 😉
Od Ciebie musiał smakować!
Amber, dziękuję! 😉
Wygląda przepięknie! I na pewno tak samo smakował, jak wygląda:-)
Co za aromat, już czuję:) Przepiękny tort !
Torcik wygląda bardzo wiosennie i kusząco, wszystkiego dobrego dla małego Stasia 🙂
Torcik wygląda wspaniale! Oj sama bym go wszamała! 🙂
Ojej – cudowny:)
Wspaniały torcik!!
Renulko, czemu jesteś tak daleko ode mnie i takie pyszne rzeczy robisz, takie pyszne i inne od tego, co ja robić potrafię? Niechaj spłynie na mnie trochę tego Twojego słodkiego talentu, przydałby mi się z okazji urodzin chociażby – tort trza zmajstrować niebawem 🙂
I am only commenting to let you know of the fine encounter our child found checking yuor web blog. She mastered too many issues, which included how it is like to have an excellent giving heart to make the others completely gain knowledge of some specialized subject matter. You undoubtedly surpassed visitors’ desires. Many thanks for displaying such invaluable, trustworthy, informative and as well as cool tips about that topic to Evelyn.
Hello. fantastic job. I did not anticipate this. This is a fantastic story. Thanks!
I simply want to say I’m very new to blogging and site-building and definitely liked you’re blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You definitely have superb well written articles. Thanks a lot for revealing your blog.
Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.