na słodko26.02.201596029
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek
Smacznego
czytaj przepis

Ten torcik piekłam na koleżeńskie zamówienie. Uświetnił chrzciny maleńkiego Stasia.
Torcik miał być mały i lekki.
Wymyśliłam mu też delikatny smak z orzeźwiającą nutą owocową. Wykończenie zaś skromne, przypominające śnieżynkę.
Nie mogę napisać, czy mi smakował, bo ja jedynie próbowałam go w czasie etapów przygotowywania. I wtedy wszystko wydawało mi się smaczne, ale wiadomo, że tort zyskuje na smaku, gdy jest schłodzony, a poszczególne warstwy “przejdą” swoimi aromatami.
Gościom przypadł do gustu i jak się pojawił na stole, tak szybko z niego zniknął! 
A to dla mnie największa radość!

Składniki:
biszkopt
3/4 szklanki + 2 łyżki  mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
ziarenka z 1/2 laski wanilii
krem
500g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
sok z 1 pomarańczy
otarta skórka z pomarańczy
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych moczonych w soku z pomarańczy
dodatkowo 
4 łyżki konfitury z mirabelek
sok z 1 pomarańczy do ponczowania
6-7 łyżeczek różowego wina
4 kulki Raffaello
200g wiórków kokosowych
ozdoby cukrowe

Wykonanie:
biszkopt
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z
cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki
przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do
tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie
wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min.
krem
Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy.
poncz
W szklance wody wymieszać sok z jednej pomarańczy z kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7.
Tort
Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować.
Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim
blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć krem, przykryć ostatnim
krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem.

Schłodzić przed podaniem.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tarta ze śliwkami i jabłkami
na słodko
Tarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami
na słodko
Koktajl bananowy z awokado i granatem
Komentarze

29 responses to “Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek”

  1. Wygląda obłędnie 😀 Śliczna jest ta zielona posypka!
    U nas nie dawno był torcik kokosowy przełamany smakiem jagód i jeżyn 🙂 PYCHA 😀

  2. gin says:

    Śliczny, bardzo mi się ta dekoracja podoba 🙂

  3. Kasia says:

    Wygląda bosko i jestem pewna, że smakuje bosko :))) Co za połączenie smaków, rewelacja!

  4. Natalie says:

    Mmmmm to się nazywa kokosowa rozpusta! 🙂

  5. Fantastycznie połączyłaś te smaki…. ummm, mniam. A do tego oprawiłaś w taką wspaniałą dekorację 🙂 Bardzo mi się podoba 🙂

  6. Marcela says:

    Łaaał! Jakie połączenie smaków! SUper tort!

  7. Ola says:

    ale go pięknie udekorowałaś-małe arcydzieło)

  8. Natalia K says:

    Uwielbiam takie torciki:) Jest pięknie udekorowany, z klasą i elegancko:) I wcale nie dziwi mnie fakt, że gościom smakował:)
    pięknego weekendu kochana

  9. Amber says:

    Od Ciebie musiał smakować!

  10. Anika says:

    Wygląda przepięknie! I na pewno tak samo smakował, jak wygląda:-)

  11. Back Taste says:

    Co za aromat, już czuję:) Przepiękny tort !

  12. napiecyku says:

    Torcik wygląda bardzo wiosennie i kusząco, wszystkiego dobrego dla małego Stasia 🙂

  13. Torcik wygląda wspaniale! Oj sama bym go wszamała! 🙂

  14. Monika says:

    Ojej – cudowny:)

  15. Wspaniały torcik!!

  16. Agata Koton says:

    Renulko, czemu jesteś tak daleko ode mnie i takie pyszne rzeczy robisz, takie pyszne i inne od tego, co ja robić potrafię? Niechaj spłynie na mnie trochę tego Twojego słodkiego talentu, przydałby mi się z okazji urodzin chociażby – tort trza zmajstrować niebawem 🙂

  17. Tim Metcalfe says:

    I am only commenting to let you know of the fine encounter our child found checking yuor web blog. She mastered too many issues, which included how it is like to have an excellent giving heart to make the others completely gain knowledge of some specialized subject matter. You undoubtedly surpassed visitors’ desires. Many thanks for displaying such invaluable, trustworthy, informative and as well as cool tips about that topic to Evelyn.

  18. Mary Bond says:

    Hello. fantastic job. I did not anticipate this. This is a fantastic story. Thanks!

  19. I simply want to say I’m very new to blogging and site-building and definitely liked you’re blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You definitely have superb well written articles. Thanks a lot for revealing your blog.

  20. Jack Burgess says:

    Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

Leave a Reply to Mary Bond Cancel reply

Your email address will not be published.