na słono21.05.201583225
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką
Smacznego
czytaj przepis

To nie jest wyjątkowe danie, choć na takie wygląda, a nawet chyba też brzmi…
Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie…
Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie.
Też jesteście spontaniczni w kuchni?
Czasami można wyczarować codzienną niecodzienność…

 

 

 

 

Składniki (na 3 porcje):
3 indycze golonka
3 limonki
2 duże cebule
1 główka czosnku
1i1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego estragonu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka kremu balsamicznego
pieprz czarny
sól do smaku
Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać. Taką marynatą natrzeć umyte i osuszone mięso. Umieścić w naczyniu,obłożyć plastrami cebuli oraz limonki, przekroić główkę czosnku, która także należy umieścić przy mięsie, polać pozostałym sosem, owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
Na następny dzień mięso ponownie polać sosem osadzonym w naczyniu i piec w 180-200C aż mięso będzie kruche. Ostatnie 15-20min polecam piec z termoobiegiem. W trakcie pieczenia obracać mięso i polewać powstałym sosem.
Smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Rolada kokosowa
na słodko
Tarta różana
na słono
Puszyste bułeczki pszenne
Komentarze

25 responses to “Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką”

  1. W kuchni Uli says:

    pyszny obiad!

  2. Natalia K says:

    Renatko jakie piękne danie nam zaserwowałaś dziś… coś wspaniałego:) Dosłownie "rad dla podniebienia".
    ściskam cię kochana

  3. O proszę jak pysznie 🙂

  4. Ola says:

    bardzo lubię golonkę indyczą, danie pysznie się prezentuje!

  5. Kasia says:

    Wygląda imponująco, piękny kawał mięsa 🙂 I ta cebulka na wierzchu, mniam! 🙂

  6. Very nice and lovely blog.If you are interested in following each others blog,you can follow me and I will follow you back.Please mention your Blog's URL in comments after following me.Love you.Big Kisses
    http://findshopping.blogspot.in/2015/05/best-online-shopping-sites-for-health.html

  7. Magda C. says:

    Smakowicie wygląda 🙂 Super obiadek!

  8. Aga Milutka says:

    Na taki obiad skuszę się zawsze 🙂

  9. Karmel says:

    Wspaniały obiad! musiał być mega pyszny!

  10. Lena says:

    Bardzo lubię golonko indycze, tak nie robiłam, oj muszę spróbować tych przypraw:)

  11. Oj jestem:) ciągle coś mieszam, zmieniam i dosmaczam, szukam nowych smaków i połączeń.
    Efekty czasami nie nadają się do publikacji, ale na tym polega gotowanie:)
    Świetna propozycja na indyka 🙂

  12. Marzena says:

    Najważniejsze, że osiągnęłaś taki spektakularny efekt:-) Bo wygląda mega pysznie:-)

  13. Mega pyszne danie i koniecznie do powtórzenia. Kusząco się prezentuje 🙂
    Oczywiście, że również działam w kuchni spontanicznie. Czasami z konieczności a czasami z ciekawości. To jest takie ekscytujące uczucie… co z tego wyjdzie. Widać, że Tobie udało się to znakomicie 🙂

  14. Ivka says:

    Jak dla mnie wspaniałe zestawienie!

  15. Dla mnie to obiad idealny:) Muszę też taki zrobić.

  16. Ależ wymarzony obiadek na jutro…ślinka cieknie 🙂

  17. Świetny pomysł na obiad 🙂 Indyk bardzo apetycznie wyglada

  18. Kaś says:

    wygląda jak milion dolarów! mega apetyczna

  19. Anika says:

    A ja właśnie wyciągnęłam z zamrażalnika golonki na jutro. Na razie dumam nad sposobem przyrządzenia. Twój pomysł bardzo mi sie podoba!:-)

  20. Anonimowy says:

    witam! czy zamiast kremu balsamicznego mogę dodać octu balsamicznego?

  21. Anonimowy says:

    zrobiłam z octem balsamicznym, wspaniałe mięsko i ten smak, pyszne! najgorsze było wybieranie z mięsa długich chrząstek, co denerwowało dzieci, ale do przepisu będę wracała!

    • Dziękuję! Bardzo się cieszę, że potrawa smakowała! Polecam ten przepis również do mięsa z kurczaka, nóżek, udek, podudzi 😉

  22. I couldn’t refrain from commenting. Well written!

  23. Keith Kerr says:

    Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an email if interested.

Leave a Reply

Your email address will not be published.