na słodko20.12.20154598
Pierniczki “last minute”
Smacznego
czytaj przepis
***
Kiedy jako dziewczynka wracałam ze szkoły, parzyła mi wspaniałą herbatę z cytryną. W szklance, w srebrnym koszyczku.
Na szklanej paterze piętrzyły się okrągłe, wyrośnięte , półfrancuskie ciasteczka posypane cukrem.
Częstowała mnie obiadem, a ja Ją dawką szkolnych opowieści.
Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery.
Dziś zniknęła też Ona.
Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama.
Na zimnej kuchni nie czeka już żaden obiad.
W szafce szklanki dziarsko trwają w koszyczkach, ale nikt nie pije z nich herbaty…
Szklana patera pokrywa się kurzem… 
Nikt nie pamięta przepisu na ciasteczka posypane cukrem…
***
 

To wspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat.
Ja uskuteczniłam go po raz pierwszy. Wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.
Pierniki można upiec już na początku grudnia, ale ja spóźnialska zrobiłam je dopiero teraz. I też będą wspaniałe!
Bo są wspaniałe od początku.
Warto więc rodzinne “perełki” pielęgnować, zapisywać, pytać, póki jest na to czas…

Wszystkim Czytelnikom chciałam życzyć dobrych i szczęśliwych Świąt! 
Niech się darzy!
Składniki (na ok. 200szt)
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250g dobrego masła
1 cukier waniliowy
200g cukru pudru
100g mielonych orzechów włoskich
50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały)
1 opakowanie  przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie)
Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką  lub między dwoma warstwami folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15min w temp 180C. Piekłam bez termoobiegu. Dekorować po całkowitych wystudzeniu.
Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki na zimno
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.1
na słono
Kotlety jajeczne z bazylią
Komentarze

8 responses to “Pierniczki “last minute””

  1. Świetne pierniczki,aż mam ochotę;)

  2. Po prostu wspaniałe 🙂

  3. Natalia K says:

    A ja już pierniczki mam;) Jutro będę piernik staropolski przekładać powidłami:)
    ściskam kochana i życzę Ci cudownych, pełnych miłości, ciepła, magii i radości Świąt Bożego Narodzenia!

  4. Magda C. says:

    Śliczne pierniczki 🙂

  5. Sosna says:

    Ładniutkie 😀

  6. Heya this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  7. Julian Clark says:

    hello!,I like your writing so much! proportion we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. Maybe that is you! Looking ahead to see you.

  8. Hi, I checkk your blogs regularly. Your writing style is witty, keep iit up!

Leave a Reply to Natalia K Cancel reply

Your email address will not be published.