Jestem
świadoma tego, że to danie “nie wygląda”… Ale nadrabia smakiem i
aromatem, ponieważ zioła i inne dodane przeze mnie składniki sprawiają,
że przepięknie pachnie, a w smaku jest naprawdę ciekawe.
Moje
niedawne problemy zdrowotne zmusiły mnie do eliminacji pewnych
składników z diety. Ograniczenie spożycia mięsa wpłynęło niezwykle
twórczo na kompozycje posiłków, które nie tylko pomagają mi w mojej
zdrowotnej kuracji, ale również pysznie smakują. Okazuje się, że jarskie
dania wcale nie są gorsze i to nieprawda, że ciężko tak przez większość
tygodnia jeść bezmięsnie.
Lekkie
gnocchi, z dodatkiem ricotty, a nie ziemniaków, są po prostu
przepyszne. Czosnek, parmezan i bazylia sprawiają, że danie nabiera
charakteru i smaku. Aby przełamać czymś zielony akcent kluseczek,
przygotowałam kwaskowaty sos pomidorowy z odrobiną cebuli, bazylii oraz
śmietanki.
Polecam! Zaskoczcie tych, których karmicie!
Składniki:
200g świeżego szpinaku
garść listków świeżej bazylii
150g sera ricotta
100g startego parmezanu
1 jajko
1/2 – 3/4 szklanki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 puszka pomidorów
sól
pieprz
szczypta cukru
parmezan do posypania
Wykonanie: liście szpinaku i bazylii opłukać letnia wodą, odcedzić na sicie, posiekać, bardzo krótko podsmażyć na oliwie z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do misy wbić jajko, roztrzepać je, dodać ricottę, parmezan, mąkę oraz szpinak. Całość wymieszać. Farsz na gnocchi jest niezwykle delikatny, dlatego zalecam dodać nieco więcej mąki, aby kluseczki nie rozpadły się w czasie gotowania.
Cebulę zeszklić na małej patelni, dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, szczyptą cukru. Jeśli sos będzie bardzo gęsty, można rozrzedzić go odrobiną wody. Sos zagotować.
W dużym rondlu zagotować lekko posoloną wodę. Za pomocą łyżeczki formować z ciasta kulki i delikatnie kłaść na wrzątek.Gotować 3-4min, aż gnocchi wypłyną na wierzch. Cedzakową łyżką wyjąć kluseczki i przełożyć na talerz. Polać sosem pomidorowym, posypać obficie parmezanem. Smacznego!
Robiłam niedawno gnocchi. Kocham te włoskie kluseczki 🙂
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/
Ja tez takie zielone gnocchi najbardziej lubie z sosem pomidorowym
Gnocchi mogę jeść często, bo je lubię. Na różne sposoby. Twój przepis jest bardzo ciekawy. Pysznie wygląda 🙂
Najważniejsze, że smakuje! A wygląda też całkiem nieźle! 🙂
Już wiem, co dziś na obiad zjeść chcę 🙂 Twój przepis na gnocchi dziś będzie łechtał podniebienia mojej rodziny.
Jak mi miło! 😉 Zachęcam do spróbowania!
muszą smakować obłędnie! 🙂
Są niezwykle lekkie! 😉
Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol
My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write regarding here. Again, awesome blog!
Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!
They bring in love and happiness and hope for tomorrow-especially if you have no hope. Many women find relief from the symptoms of menopause, through the use of better nutritional efforts which include high quality nutritional supplementation. Getting a diagnosis of fibromyalgia may take months or even years.
The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.
we came across a cool site that you just may well delight in. Take a search in case you want