Od pewnego czasu bardzo przywiązuję wagę do tego, co jem. Nie, nie dostałam bzika na punkcie diet czy skrajnych sposobów odżywiania, lecz po prostu zaczęłam wsłuchiwać się w potrzeby swojego organizmu.
Oczywiście, sięgnęłam do kilku pozycji książkowych, aby swoje żywieniowe nawyki zmienić lub wprowadzic świadomie. I nie żałuję, gdyż na efekty zdrowszego odżywiania się nie musiałam długo czekać. Mam więcej energii, sił do działania od rana do wieczora, ładniejszą cerę, na której nie ma śladu cieni czy przebarwień, bardziej błyszczące włosy oraz pozbyłam się kłopotów z żołądkiem po posiłkach i jest mi dobrze w moim ciele! To chyba wystarczający dowód na to, że warto czasem przereorganizować swoją codzienną dietę.
Unikam przetworzonego jedzenia. Staram się czerpać z tego, co sezonowe, świeże i naturalne. Mięso jem bardzo sporadycznie, pracuję nad zmniejszeniem ilości nabiału w swoich posiłkach, stawiając na większe spożycie kasz, warzyw i owoców. Jem mniej, a częściej.
Weekendowe śniadania sa wyjątkowe, bo nie tylko celebrujemy je rodzinnie, ale także jest wtedy czas na przygotowanie czegoś specjalnego, czegoś innego, na co nie ma czasu z rana przed wyjściem do pracy. Nakrywam wtedy stolik ładnym obrusem, aby nadać temu śniadaniu rangę niecodziennego. Jemy, rozmawiamy, mamy czas dla siebie. I tak też stało się z naszym niedawnym, jesiennym śniadaniem. Oprócz grzanek czy kanapek z sałatką pomidorową, jajka na miękko czy miseczki granoli z jogurtem zjedliśmy przepyszny owocowy mus – koktajl z dyni, jabłek i mango. Nie potrzebował żadnych dodatków, gdyż świetnie smakował sam w sobie. A na dodatek cieszył oko przepięknym kolorem…To jak? Skusicie się?
Sobota do południa to najlepszy czas w czasie weekendu. Wtedy mogę w kuchni stworzyć coś pysznego, dłużej nacieszyć się wolną chwilą. Mam to też do siebie, że przy śniadaniu czytam. A jeśli pogoda sprzyja, otwieram okno w moim rzeszowskim mieszkaniu i mogę bez końca patrzeć na mały park na zewnątrz, który sprawia, że od razu poprawia mi się samopoczucie. To mój ulubiony widok.
Składniki: (na 4 porcje)
200g musu z gotowanej dyni
2 jabłka lekko podgotowane
1 mango
Wykonanie
Wspaniały kolor ! Uwielbiam dynię, więc taki koktajl jest jak najbardziej dla mnie 🙂
Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.
You’ve got carried out a marvellous occupation! Thanks! Fieran just lately posted..An Eye Opening Trip to San Francisco
I visited several sites except the audio quality for audio songs existing at this website is genuinely excellent.
There should be a very low tolerance for suspicious behavior.
hey there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..
I savour, result in I discovered just what I was looking for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye