serniki pieczone05.02.201813961
Sernik chałwowo – bezowy
Smacznego
czytaj przepis

Kremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania, by zakończyć się na pełnym pytań i odpowiedzi dialogu z publicznością dotyczącym pieczenia dobrego (udanego!) sernika. 

Cieszę się, że na moich spotkaniach pojawiają się osoby, które, najczęściej w rozmowach prywatnych po oficjalnym spotkaniu, podchodzą i śmiało mówią o swoich pomysłach, pasjach, inspiracjach… Poznaję ich losy, opowiadają o poszukiwaniach własnej drogi, o tym, że często zapominają, że praca ma cieszyć, a nie być jedynie źródłem dochodów. Miło mi, że moje spotkania mają charakter refleksyjny, że nie tylko ktoś poznaje mnie, ale ja mogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. 

Składniki

spód

200 g chałwy

2 płaskie łyżki kakao

100 – 120 g herbatników

1 łyżka oleju kokosowego

masa

1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego)

2 łyżki śmietanki 36%

2 łyżki serka mascarpone

ziarenka z 1/2 laski wanilii

sok z 1/2 cytryny

4 jajka

1 szklanka cukru pudru

100 g bezików

wierzch

suszona żurawina

kilka pokruszonych bez

kilka łyżeczek syropu karmelowego

Wykonanie

  1. Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
  2.  Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy.
  3. Wbijamy po jajku, ciągle miksując.
  4. Następnie dodajemy po kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach.
  5. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy.
  6. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy go tak przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160C i pieczemy przez 50 -60 min.
  7. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
  8. Przestudzony sernik dekorujemy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  9. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Koktajl melonowo-malinowy z miodem z koniczyny
na słono
Tarta z pastą z awokado, ziół oraz figą i sokiem z granatów
podróże
Paryskie wakacje
Komentarze

One response to “Sernik chałwowo – bezowy”

  1. AZgotuj says:

    Cudowne spotkanie przy takim deserze:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.