serniki pieczone20.11.2016102918
Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione
Smacznego
czytaj przepis

dsc_2361

Odsłaniam zasłony i wyglądam przez okno. Mokro, mgliście. W powietrzu wirują pojedyncze płatki śniegu. Na zegarku dochodzi dziewiąta. Choroba córy zatrzymuje nas obie w domu. To dzień tylko dla nas. Mała drepta wesoło i przytula się na dzień dobry. Kręcimy się po kuchni, przygotowując śniadanie sobie, misiom i psiakowi na baterie… Mamo, co dziś dobrego ugotujesz? Wspólnie snujemy plany o naszym menu. Picie syropu zamieniam w małą degustację. Leczniczej zawiesiny próbują też pluszaki, obowiązkowo. Parzę herbatę z miodem i cytryną i obie siadamy na kuchennym blacie, wyglądamy przez okno na świat. Zastanawiamy się, gdzie podążają, tam daleko, sznury aut, dokąd wybiera się pani w wielkiej czapie z walizką w ręku, gdzie biegnie ten chłopiec z ogromnym, większym niż on sam, plecakiem na plecach… Mamo! Pracuj, gotuj…a ja ci poczytam…Moje dziecko wysuwa przed siebie na kuchennym blacie swoje nóżki, opiera o nie sporych rozmiarów książkę i zaczyna swoją wyimaginowaną opowieść. Ja robię sernik. Odmierzam składniki, zapisując je po kolei w swoich notatkach. Po chwili dowiaduję się, gdzie podąża ten sznur aut, gdzie jedzie ta pani z walizeczką oraz już wiem, że chłopiec z plecakiem biegnie spóźniony, bo spał jak suseł, a potem za długo jadł śniadanie…

dsc_2347

Moje dziecko, jego zabawy i czynności są jak lustro,w którym się przeglądam. Gdy była maleńka, gotowałam, piekłam i fotografowałam w czasie jej drzemek. Dziś każdą z tych czynności robimy wspólnie. Odkryłam, że zaciekawiło ją to,co robię i widzę,jak mnie naśladuje. Wtedy chcę zazwyczaj uwiecznić tę chwilę,bo wiem, że taka sama już się nie powtórzy, nie wróci,ulegnie zapomnieniu…Ona zdarza się tylko raz!

dsc_2577 dsc_2586 dsc_2569

Mamo! Nie przeszkadzaj! Ułożyłam swoją dekorację i teraz – cyk! Zdjęcie!”  

dsc_2363 dsc_2388

Moja miłość do serników wciąż kwitnie! Mam wrażenie, że już teraz bawię sie tymi smakami, a dobór danego składnika to kwestia chwili. Oto przed Wami sernik z dodatkiem kaszy jaglanej, która wspaniale współgra z twarogiem, ale mało kto potrafi ją wyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy i nie dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie!

dsc_2379 dsc_2386

Składniki

200-250g kaszy jaglanej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

400g twarogu półtłustego zmielonego

4 łyżki cukru pudru

3 jajka

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego

skórka otarta z 1/4 cytryny

krem migdałowy

1 szklanka migdałów

1 łyżka oleju

1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto

2 łyżeczki cukru brązowego

wierzch

kilka orzechów nerkowca

kilka migdałów

kilka orzechów laskowych

kilka cukrowych kuleczek dekoracyjnych

Wykonanie

  1. Przygotowujemy krem migdałowy. Migdały – wcześniej podpieczone na blasze przez 15 min w 200C, olej, likier i cukier umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy na gładką masę, która powinna przypominać gęsty krem z drobinkami bakalii.
  2. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie płyn. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Twaróg miksujemy z cukrem, dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy i miksujemy. Wbijamy po jajku, dodajemy esencje oraz otartą skórkę z cytryny.
  4. Następnie do masy serowej dodajemy krem z migdałów. Całość miksujemy krótko na niskich obrotach do połączenia się składników.
  5. Masę przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w 150C przez 50 – 60 min.
  6. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku.
  7. Migdały i różne gatunki orzechów rozdrabniamy i posypujemy cały wierzch sernika. Dekorujemy cukrowymi kuleczkami.
  8. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.
  9. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Chlebek bananowy z imbirem i cynamonem
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.2
na słodko
Strucla z orzechami włoskimi i rumem
Komentarze

18 responses to “Sernik jaglany z kremem z migdałów i chwile niezastąpione”

  1. Ania says:

    “Pieczcie!?” – dla Ciebie Reniu to bułka z masłem, dla mnie – to jak droga na Mount Everest 😉 Ale zapach sernika, czuć aż w Rzeszowie!!! 😀 Uściski!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Jaki Mount Everest? 😉
      To naprawdę nic trudnego, wierz mi!
      Uściski 🙂

  2. Super serniczek, świetny pomysł.

  3. rabarbarowo says:

    Doskonałe ciasto! Muszę je spróbować, bo bardzo lubię takie jaglane desery 🙂 Do tego świetne zdjęcia, a domowa atmosfera aż z nich bije 🙂

  4. Magdalena says:

    Genialny po prostu, jestem zachwycona, i ciekawa smaku:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Zapewniam Cię, że jest pyszny!
      Wszystkim smakował, a miało go okazję smakować wiele osób 🙂

  5. mlodakk says:

    Bardzo podoba mi się jak piszesz, tak leciutko i to wciąga:) Serniczek super sama bym takiego skosztowała

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cieszę sie niezwykle!
      Sporo osób mówi lub pisze, że lubi “mnie” czytać, dlatego staram się do postów dołożyć jakąś część siebie i swojej rzeczywistości 🙂

  6. Łukasz says:

    Absolutnie idealny sernik! I jeszcze ten krem! Pycha! <3

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  7. dżemdżus says:

    Fantastyczny przepis, krem boski a dziecina cudna 🙂 Oby nie straciła zapału do towarzyszenia Ci w kuchni 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję za miłe słowa! 🙂
      Będę w dziecinie chęci pielęgnować 😉

  8. Andrea Kerr says:

    I am actually delighted to read this weblog posts which includes plenty of helpful facts, thanks for providing these kinds of information.

  9. It’s really a great and useful piece of information.

  10. Eric Walker says:

    Greetings! I’ve been following your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the great job!

  11. Nicola Lewis says:

    If you are going for most excellent contents like I do, simply visit this site daily for the reason that it gives feature contents, thanks

  12. I’m a plugin developer for wordpress platforms. I created a plugin that should gather web surfer’s contact information to your database without having to use their interaction. Now i’m searching for beta test candidates also, since you’re receiving sizeable sums of web page views, I am planning on you and your web blog. You’re attracted?

  13. Ryan Allan says:

    Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

Leave a Reply to kociolek-pysznosci Cancel reply

Your email address will not be published.