Dom, w którym piecze się chleb, pachnie inaczej. To dom, w którym stół gromadzi wokół siebie bliskie sobie osoby. I jeśli nawet ktoś, kto siada do stołu, nie jest głodny, nie ma siły – skosztuje, skubnie świeżego chleba! I jeśli nawet to tylko chleb jest tym jedynym poczęstunkiem na stole, choć skromny, jest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej “piętce”?
Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy bochenek posypany ziarnami. Siadamy już do stołu. Owinięci w szlafroki pijemy inkę na mleku i rozmawiamy. Jeszcze chwila i na stole pojawi się świeży chleb. Wyjmujemy świeżutkie masło, twaróg i ulubione konfitury. Każdy częstuje się tak, jak lubi. Kroimy chrupiące kromki i jemy śniadanie. Na słodko lub na słono. Tak zwyczajnie, a tak domowo.
Składniki:
na 12h przed pieczeniem
1 łyżka zakwasu żytniego pełnoziarnistego (przepis na zakwas tutaj)
150ml wody
150g mąki żytniej typ 720
po 12h dodajemy
400g mąki żytniej typ 720
200ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki ziaren słonecznika
wierzch
siemię lniane i pestki dyni
Wykonanie
domowy chleb ma w sobie coś niezwykłego i magicznego 🙂
Ja ostatnio jadam chleb żytni z tym, że na zakwasie domowym bez drodzy niestety mój organizm już ich nie lubie. Ale taki domowy świeży chlebek jest pyszny
Domowy chlebek to nie tylko zdrowie ale i szczęście w domu Pieknie ci się udal i mysle ze z takimi dodatkami smakuje cudownie POZDRAWIAM