Mamo, czy mogę potem podkraść dekorację? To pytanie pada z ust mojego dziecka, gdy tylko zaczynam robić zdjęcia swoim cukierniczym tworom. Ta 3,5-letnia osóbka ma już swój wyrobiony guścik co do sernikowych stylizacji i to zazwyczaj od niej słyszę aprobatę lub krytykę co do swoich kulinarnych poczynań. Gdy padają pierwsze pstryknięcia, ona pojawia się obok i małym, zabawkowym aparacikiem kadruje po swojemu, cmokając śmiesznie z zadowolenia! Przesuń się, mamo, odrobinkę i niczego mi nie dotykaj! Małym paluszkiem grozi mi ostrzegawczo. Parskam śmiechem, ale robię poważną minę stosownie do napomnienia. No! – mówi zadowolona – To teraz wyślę zdjęcie tacie sms’em, żeby szybko wrócił z pracy na deser!
Składniki
1 kg twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy)
1 kubeczek śmietanki 36%
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
1 galaretka cytrynowa
truskawki do dekoracji
paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy.
- Do masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia sie składników.
- Żelatynę mieszamy w garnuszku z 2-3 łyżkami wody, podgrzewamy do jej rozpuszczenia się. Nie gotujemy! Studzimy żeatynę, cały czas mieszając. Chłodną żelatynę cieniutkim strumyczkiem wlewamy do masy serowej. Krótko miksujemy na wolnych obrotach.
- Małą tortownicę (18-20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Wolne przestrzenie między nimi wypełniamy połamanymi częściami biszkoptów tak, aby całe dno zostało nimi przykryte.
- Na biszkopty delikatnie wykładamy za pomoca łyżki masę serową. Wyrównujemy wierzch i tortownicę umieszcamy w lodówce do stężenia.
- Galaretkę cytrynową przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. W ciepłe dni można przy jej przygotowaniu dodać nieco mniej wody. Galaretkę wlewamy do miseczki i umieszczamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
- Stężałą, zimną galaretkę kroimy nożem na duże kawałki. Przekładamy je na wierzch sernika.
- Sernik dekorujemy owocami, np. połówkami truskawek lub innymi ulubionymi owocami.
- Smacznego!
Cytrynowe smaki bardzo lubię, są takie… wesołe, poprawiające humor 🙂 Bardzo fajny jest ten przepis 🙂
I jak dobrze mieć takiego pomocnika przy tworzeniu deseru, małe (dosłownie i w przenośni) wsparcie jest bezcenne :))