Piątek. Wracam po pracy i idę odebrać moje dziecko z przedszkola. Wstępuję do domu i biorę ze sobą hulajnogę córki. Słońce przyjemnie przygrzewa, więc postanawiam iść na spacer z dzieckiem. W przedszkolu zostaję zasypana bardzo, ale to bardzo ważnymi rysunkami, wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka, a na cieście kleks marmolady!
Składniki
200 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
4 jajka w temp.pokojowej
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
500g – 700g rabarbaru
kruszonka
100 g masła
150g mąki pszennej
80 g cukru pudru
Wykonanie
/inspiracja Kwestia Smaku/
Ciasto bardzo apetyczne 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂
klasyczne, pyszne,najlepsze 🙂
Nareszcie rozpoczyna się sezon na owoce letnie, moje ulubione, na pewno zafunduję sobie takie ciacho z rabarbarem nie raz i nie dwa 😉
Ciasta z kruszonką należą do moich ulubionych, a rabarbarowe mieści się w Top 3 🙂
Zrobiło się tak miło, rodzinnie, nawet lekko nostalgicznie (ech, ta babcia, u niej w ogródku zawsze był świeży rabarbar…) i aż zatęskniłam za takim ciastem 🙂 Czas je zrobić, dziękuję za wspaniały przepis 🙂