Zamek w Przegorzałach widzimy z okna naszego mieszkania, podobnie jak i klasztor ojców kamedułów na Bielanach wraz z Lasem Wolskim. Wieczorem lub nocą, kiedy czasami przed snem wyglądamy przez okno, przy bezchmurnym niebie, widzimy dwa światełka, jedno z klasztoru, drugie właśnie z zamku w Przegorzałach. Usytuowany po drugiej stronie Wisły, wybudowany w czasie II wojny światowej, stylizowany na nadreński zamek niegdyś pełnił funkcję siedziby hitlerowskich urzędników, a także esesmańskiego sanatorium i szpitala pod koniec wojny. Dziś znajduje się tutaj siedziba dwóch oddziałów Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz restauracja. Ogromnym atutem tego miejsca jest przepiękny widok na dolinę Wisły i miasto, a także na Beskidy z Babią Górą i przy dobrej pogodzie – nawet Tatry!
Jest czerwcowa, ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się, że ludzie szukają takich miejsc, niecodziennych, spokojnych, wręcz zaczarowanych. Odrzucają nudę i nijakość na rzecz czegoś, co poprawi ich nastrój lub gdzie poczują się komfortowo.
I niby taka zwykła niedziela nam się przytrafiła, a jaka piękna…
Niedzielę kończymy spacerem w Parku Jordana przy krakowskich Błoniach.
A dla Was oprócz porcji zdjęć przepis na delikatny sernik śmietankowy. Akurat na letni czas!
Składniki
1 kg twarogu półtłustego
200 g serka ricotta
150 g śmietanki 36%
1 łyżeczka olejku śmietankowego
4 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
wierzch
4 łyżki śmietany 18%
1 kopiata łyżka cukru pudru
spód
100 g herbatników
2 – 3 łyżeczki oleju ze słonecznika
Wykonanie
- Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Mieszamy z olejem i wykładamy nimi tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ugniatamy. Tortownicę umieszczamy na 15 – 20 min w lodówce.
- Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując.
- Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach.
- Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką wierzch masy.
- Tortownice wkładamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy sernik przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150-160 C i w niej pieczemy sernik jeszcze przez 50 -55 min.
- Na 15 min przed końcem pieczenia na wierzch sernika wylewamy śmietankę zmieszaną z cukrem pudrem.
- Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce.
- Dekorujemy dowolnie.
- Smacznego!
Bardzo fajny i przydatny artykuł. Dzięki za ciekawe informacji na temat mojego ulubionego napoju.
Ile około minut należy miksować ser z cukrem pudrem- czy to 1-2 minuty, a może w sekundach? Zależy mi na ramach czasowych lub momencie jak poznać kiedy wrzucić pierwsze jajko. Jakie obroty miksera? Dziękuję:)
Do połączenia się składników, ok.2 minut wystarczy 🙂
Dziękuję bardzo za szybka poradę:) A jakie obroty miksera?
zazwyczaj daję na te środkowe 🙂 te najmocniejsze mogą rozluźlić za bardzo masę.