serniki pieczone16.09.2016109224
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym
Smacznego
czytaj przepis

dsc_0636

Odkryłam w sobie coś ważnego. Moja pasja, jaką jest gotowanie i pieczenie, sprawia, że mogę się wyciszyć, oderwać od codziennych, tych ważnych lub mniej ważnych spraw. Złapałam się na tym, że czasem wracam, parzę ukochana kawę z mlekiem i, próbując odreagować codzienne sytuacje, zaczynam gotować. I o dziwo, jestem wtedy twórcza! Choc zmęczona po  dniu pracy, czuję, że to, co powstanie w garnku lub na patelni, wprawi mnie w dobry nastrój. Odkryłam także, że potrawy, które kiedyś spychałam gdzieś w swojej głowie na plan dalszy, mówiąc, że one nie są dla mnie, bo na pewno mi nie wyjdą, są właśnie dla mnie. Tak stało się ze zwykłymi pierogami. Umocniłam się w błednym przekonaniu, że pierogi są pracochłonne, długo się je robi, a znikają tak szybko! Może i tak jest, ale zmieniłam swoje nastawienie do nich i  w ciągu tego miesiąca zrobiłam je już trzy razy. A cały wysiłek wynagradza widok drugiej połowy wylizującej talerz, a także wyciąganie przez moją córkę rączek z talerzem i prósbą na ustach: ” Mamo, jeszcze pierożka dla mnie….”

dsc_0539

dsc_0579

dsc_0624

Dziś prezentuję Wam hitowy sernik mijającego lata. Zrobił w mojej rodzinie prawdziwa furrorę. Kremowy, waniliowy, ze startą skórką cytrynową, karmelem na wierzchu i sosem jeżynowym. Esencja lata. Sernik i owoce leśne. Przy jego pieczeniu czułam się jak mag, który z tak prostych produktów czaruje niezwykły wypiek. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości.  😉 Staram się robić serniki z dobrego, wiejskiego twarogu od sprawdzonego dostawcy. W tym serniku zastosowałam jego dwa rodzaje: tłusty i półtłusty. Sprawdziły się znakomicie.  Pożegnajcie lato pysznie. Zachecam!

dsc_0592
dsc_0565

dsc_0611

dsc_0638

dsc_0639

Składniki

spód

150g ciasteczek herbatnikowych

5 łyżek herbaty

masa serowa

1kg twarogu półtłustego

500g twarogu tłustego

6 jajek

1,5 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżeczka esencji pomarańczowej

skórka otarta z 1/2 cytryny

150g śmietanki kremowej

wierzch

200g masy kajmakowej

4 łyżki śmietanki kremowej

sos jeżynowy

100g jeżyn

30g malin

1 łyzka cukru brązowego

dodatkowo

maliny, jeżyny, borówki

Wykonanie

spód:  ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie, umieścić w misie miksera, dodać cukier puder, esencje i miksować. Następnie dodawać po jajku i miksować na niskich obrotach. Teraz czas na śmietankę i skórkę cytrynową. Zmiksowaną dobrze masę przełożyć na herbatnikowy spód. Piec przez 10-12min w 200C, a następnie zmniejszyć temp. do 160-170C i piec przez 50-60minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku.

wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce.

sos jeżynowy: jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie gęsty syrop. Owoce nie muszą sie całkowicie rozpaść. Przestudzonym sosem polać sernik udekorowany świeżymi owocami .

Sernik jest przepyszny!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Risotto z truflami
na słodko
Drożdżowe babeczki pistacjowe
zupy
Kapuśniak na wędzonce
Komentarze

24 responses to “Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym”

  1. kasiac says:

    też się wyciszam w kuchni 🙂
    A sernik wygląda cudownie!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Bardzo dziękuję!

  2. lena says:

    Wspaniały sernik,pychota:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję!

  3. mmmm ale by mi sie teraz przydał kawałeczek do herbatki<3

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Już kroję słuszną porcję! 😉

  4. Wspaniałe i bardzo apetyczne zdjęcia 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło to słyszeć 😉

  5. Jaki on piękny, jaki cudowny!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi bardzo 😉

  6. Marzena says:

    Wspaniały serniczek i bardzo apetyczne zdjęcia 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję i wzajemnie 😉

  7. Olka says:

    Ciacho i fotki super! zmiany na blogu też no ale to wszystko zapewne sama wiesz 😀 pozdrawiam!

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Miło mi 😉 Staram się!

  8. dżemdżus says:

    Ale czad. To musiało smakować niebiańsko.

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Ci, którzy jedli, tak mówili 😉

  9. Wow, wygląda przepysznie. 🙂

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂

  10. Basia says:

    Wygląda cudownie, jeszcze lepiej smakuje. Zajadałam się nim razem z koleżankami

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Dziękuję! 🙂
      Miło mi bardzo!

  11. Brian Berry says:

    Awesome read. I just passed this onto a friend who was doing some research on that. He actually bought me lunch because I found it for him! So let me rephrase: Thanks for lunch!

  12. I have recently started a web site, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  13. Jason Dowd says:

    I think that everything composed made a great deal of sense. However, consider this, suppose you were to write a killer post title?

  14. Karen Avery says:

    Hi, I believe your blog might be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great website!

Leave a Reply

Your email address will not be published.