na słono11.10.20176611
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem
Smacznego
czytaj przepis

Bardzo rzadko ostatnimi czasy gości u mnie mięso na talerzu. Ale ten pomysł sprawił, że poczęstowani nim moi goście byli zachwyceni smakiem. A jest on niecodzienny, trzeba przyznać. Przez noc polędwiczki moczyły się w mocnym koniaku, przyprawach i rozmarynie. Drugiego dnia piekłam je razem z wieloma przepysznymi owocami – jabłkami, brzoskwiniami, figami, żurawiną. Głównym ziołem dodającym mocniejszego akcentu był świeży rozmaryn. Danie wyszło doskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie!

 

Składniki

3 – 4 polędwiczki wieprzowe

1/2 szklanki koniaku

1 duże jabłko

1 brzoskwinia

garść świeżej żurawiny

2 figi świeże

kilka gałązek świeżego rozmarynu

sól, pieprz, sypka papryka

 

Wykonanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką papryką. Obkładamy gałązkami rozmarynu. Całość podlewamy koniakiem, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce.
  2. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, zdejmujemy folię, nagrzewamy piekarnik do 190C i wkładamy mięso do środka. Pieczemy przez ok. 25 min w tej temperaturze w opcji góra-dół bez termoobiegu.
  3. Po tym czasie wyjmujemy piękące sie mięso, obracamy je i obkładamy je cząstkami owoców: brzoskwiń, jabłek, żurawiną. Ponownie wkładamy do piekarnika.
  4. Zmniejszamy temperaturę do 175C i w włączamy opcję termoobiegu lub grilla. Przez cały czas pieczenia nie przykrywałam mięsa, za to często je obracałam i polewałam sosem z koniaku, choć, oczywiście, alkohol straci swoją moc. Pieczemy ok. 25 min.
  5. Ponownie wyciągamy mięso i obkładamy je z wierzchu plasterkami świeżych fig. Wkładamy naczynie do piekarnika i w opcji góra-dół dopiekamy do miękkości, obracając mięso od czasu do czasu. Ja piekłam jeszcze ok. 20-30min.
  6. Mięso było kruche, niezwykle delikatne. W sumie przebywało w piekarniku ok. 1,5h, jednak swoją kruchość zawdzięcza nocnemu moczeniu w alkoholu. Pasuje do dań z ryżu, kaszy czy pieczonych ziemniaków.
  7. Smacznego!
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik waniliowo-cytrynowy z solonym karmelem i o pisaniu
serniki pieczone
Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie
na słodko
Sałatka “Majówka”
Komentarze

One response to “Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem”

  1. Ania says:

    Polędwiczki uwielbiam, a tak przygotowane na pewno smakują obłędnie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.