Tak rzadko mi się to zdarza, ale zdarza… Prawie nigdy nie zapominam o zapisaniu tworzonego przepisu. Prawie. Tym razem jednak, chcąc bardzo szybko przygotować ten torcikowy sernik, który miał uświetnić przyjęcie – niespodziankę mojego męża, po prostu zapomniałam spisać ilości dodawanych składników. Odtworzenie przepisu zabrało mi chwilę, gdyż od jego przygotowania minął prawie miesiąc. Ale poniżej dzielę się z Wami już skompletowaną recepturą tego delikatnej słodkości, przypominającej odrobinę w smaku włoskie tiramisu.
A co będzie nam potrzebne do przygotowania tego sernika?
Składniki na tortownicę 16cm
700 g zmielonego twarogu z wiaderka (polecam Piątnicę)
250 g śmietanki 36%
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
1 cukier migdałowy
1 szklanka cukru pudru + 1,5 łyżki (jeśli za masa będzie za mało słodka)
3 – 3,5 łyżeczki żelatyny (latem więcej, 4 łyżeczki pełne)
3 – 4 łyżki mleka
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 filiżanki mocno zaparzonej kawy
kilka łyżeczek kakao do posypania
Wykonanie
Świetne połączenie składników. Muszę o zrobić;-)
Koniecznie! 🙂