serniki na zimno09.03.201812822
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu
Smacznego
czytaj przepis

Tak rzadko mi się to zdarza, ale zdarza… Prawie nigdy nie zapominam o zapisaniu tworzonego przepisu. Prawie. Tym razem jednak, chcąc bardzo szybko przygotować ten torcikowy sernik, który miał uświetnić przyjęcie – niespodziankę mojego męża, po prostu zapomniałam spisać ilości dodawanych składników. Odtworzenie przepisu zabrało mi chwilę, gdyż od jego przygotowania minął prawie miesiąc. Ale poniżej dzielę się z Wami już skompletowaną recepturą tego delikatnej słodkości, przypominającej odrobinę w smaku włoskie tiramisu.

A co będzie nam potrzebne do przygotowania tego sernika?

Składniki na tortownicę 16cm

700 g zmielonego twarogu z wiaderka (polecam Piątnicę)

250 g śmietanki 36%

1/2 łyżeczki olejku migdałowego

1 cukier migdałowy

1 szklanka cukru pudru + 1,5 łyżki (jeśli za masa będzie za mało słodka)

3 – 3,5 łyżeczki żelatyny (latem więcej, 4 łyżeczki pełne)

3 – 4 łyżki mleka

1 paczka okrągłych biszkoptów

2 filiżanki mocno zaparzonej kawy

kilka łyżeczek kakao do posypania

Wykonanie

  1. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i cukrem migdałowym.
  2. Stopniowo dodajemy śmietankę, olejek. Masa powinna byc słodka i puszysta.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami maczanymi w mocnej kawie. 
  4. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Nie gotujemy! Schłodzoną żelatynę wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej i wolno miksujemy.
  5. Połowę masy serowej przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie wykładamy biszkopty maczane w kawie. Po ich ułożeniu (w miarę ciasno) całość posypujemy spora ilością kakao. 
  6. Na biszkopty i kakao wykładamy bardzo delikatnie drugą część masy serowej. 
  7. Całość wygładzamy i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.
  8. Dekorujemy dowolnie. Ja użyłam jedynie cukrowych perełek.
  9. Sernik podajemy posypany kakao.
  10. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Koktajl jagodowy z malinami, czerwoną porzeczką i wodą różaną
na słono
Risotto z grzybami
na słodko
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami
Komentarze

2 responses to “Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu”

  1. Świetne połączenie składników. Muszę o zrobić;-)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Koniecznie! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.